EO-Jongerendag in het teken van ”One”
In het GelreDome in Arnhem vond zaterdag de veertigste EO-Jongerendag plaats. Zo’n 27.000 jongeren waren bijeen voor een spektakel van worship- en rockmuziek, afgewisseld door appellerende toespraken.
Het „feest” begint buiten. Rond het stadion kunnen de jongeren volleyballen, in een draaimolen of terecht bij een standje. Voor wie graag wil „praten en bidden” is er een speciale tent. In een stand van BEAM, sinds vorig jaar de jongerenpoot van de EO, is BEAM-kleding te koop.
Om halftwee gaat het programma met een spectaculaire show van start. Jongeren gaan in processie het podium op, dat voor het eerst midden in het stadion is neergezet. Lichtbundels rollen door de ruimte, de opzwepende muziek van de BEAM-worshipband zorgt voor spektakel. Vanuit de lucht wordt een wit kruis neergelaten, waarop in grote letters ”One” staat: het thema van de dag. De tekst uit Johannes 17 waarin Jezus bidt dat Zijn volgelingen één zullen zijn, wordt voorgelezen.
Veel muziek, snoeihard en rustiger, komt voorbij. Allemaal Engelstalig. Het publiek applaudisseert. „Is dit een feestje, of is dit een feestje?” vraagt presentator Manuel Venderbos. „Veertig jaar geleden had niemand gedacht dat het er nu zo uit zou zien.”
„Beautiful one, I love you. Beautiful one my soul must sing.” Het publiek wordt aangespoord om op te staan en mee te dansen. „Het blijft toch te gek om zó in een voetbalstadion te zingen”, aldus Venderbos. Hij gaat voor in gebed. Een Nederlandstalig opwekkingslied klinkt: „U draagt ons hoog op Uw vleugels. Heel de wereld ziet het. God maakt vrij.”
Spreker vandaag is Jurjen van Houwelingen van de Amsterdamse Vineyardgemeente. Hij leest uit Johannes 4 over de Samaritaanse vrouw. Iemand die niet gezien wil worden. „Maar Jezus is op zoek naar deze vrouw. Jezus is ook op zoek naar jou. Juist op de plek waar je je rot voelt, waar je je schaamt. Hij wacht op je en wil je ontmoeten.”
Hij vertelt hoe hij zich heel verlaten voelde in het ziekenhuis waar zijn pasgeboren dochter met een bacteriële infectie was opgenomen. „Ik had m’n dochter ingefluisterd: „Noëmi, pap is hier, je bent niet alleen.” Toen ik terugliep, hoorde ik een fluistering: „Jurjen, zoals jij voor Noëmi bent, zo ben Ik voor jou. Ik ben bij je.”” Tegen de jongeren: „Jezus ziet je op elke plek. Hij prikt dwars door je Facebookprofieletje heen, Hij kent je door en door. Hij ziet je dorst: naar geliefd zijn, naar gezien worden. Hij zegt: „Waarom kom je niet bij Mij? Ik wil heel graag een relatie met jou. Mag Ik in jouw leven komen?” Geweldig nieuws: Hij wil one met jou zijn.”
De Ierse worshipband Red Collective brengt aanbiddingsmuziek. Hard: „Burn like a star.” Rustiger: „We are your church.” Harder: „Set your church on fire.” Het publiek springt mee.
Harnas
Venderbos haalt twee jongeren op het podium. Joran (16) heeft ADHD en wordt op school gepest. De club van de kerk was de enige plek waar hij zich thuisvoelde. „Die is een soort familie voor me geworden.” Applaus. „Ik word nog steeds gepest, maar ik let er niet meer op. Jezus houdt van mij en heeft me gemaakt zoals ik ben. Hij is een harnas dat negatieve dingen tegenhoudt.”
Lisanne (20) was pornoverslaafd. Ze sneed zich regelmatig. „Maar God kwam naar me toe en zei: „Leef voor Mij, Ik houd van jou.” Nu heb ik een hele vriendenkring.” Richting de jongeren: „God is sterker dan jouw verslaving. Laat je niet langer gebruiken als een speeltje van de satan.”
Heftig is het optreden van Family Force 5, volgens de EO een „extravagante band” uit Amerika. Met een „beat die dwars door je lijf gaat” brengen de bandleden nummers als ”Wobble”, ”Earthquake” en ”Cray Button”. Geen Bijbelse boodschap, maar ruige teksten die gaan over wiebelende hoofden, maniakken en muren die beginnen te schudden. Zelfs de kettingzaag komt eraan te pas. In het BEAM-blad geeft de band aan zich te richten op jongeren die zich in de kerk niet thuis voelen. Hun „bediening” is om „vanuit de liefde van Christus samen een goede tijd te hebben.”
Koningslied
Het avondprogramma gaat opnieuw van start met een muziekspektakel van de BEAM-band. De jongeren dansen op de tekst „I am alive at God’s great dance floor.” Verstild klinkt het lied ”Jezus, mijn verlosser”.
Opnieuw houdt Van Houwelingen een korte overdenking. Volgens hem is „de familie rond Jezus” –de kerk– goed nieuws. „Ik ben onvoorstelbaar enthousiast over de kerk.” Hij roept de jongeren op „een kleine daad” te verrichten die „misschien wel grote gevolgen zal hebben.” Alle jongeren versturen tegelijk een sms met een positieve boodschap naar een bekende.
Naast de christelijke rockband Newsboys is aanbiddingsleider Matt Redman te gast. Ingetogen klinkt het: „I will kneel in the dust at the foot of the cross.” Oorverdovend gaat het over „God’s great mercy.” Herkenning is er bij „Komt, laten wij aanbidden.” En bij ”10,000 Reasons”, het nummer waaraan het omstreden Koningslied vorig jaar was ontleend.
Lees in Digibron
EO-jongerendag: van Elia tot hardrock – EO-Jongerdag 2013 (Reformatorisch Dagblad, 03-06-2013)
Kloof tussen evangelischen en reformatorischen niet overbrugd - commentaar (Reformatorisch Dagblad, 21-06-2012)
,Christen is gemaakt voor anderen’’ EO-Jongerendag 2012 (Reformatorisch Dagblad, 11-06-2012)
Van GelreDome naar Hellenbroek (Reformatorisch Dagblad, 11-06-2011)
Rock, worship en Gideons keuze (EO-Jongerendag 2011 (Reformatorisch Dagblad, 06-06-2011)
Succesvolle Zacheüs raakt écht vrij (EO-Jongerendag 2010 (Reformatorisch Dagblad, 07-06-2010)
Christen leeft in contact met Boven én beneden - EO-Jongerendag 2009 (Reformatorisch Dagblad, 15-06-2009)
‘’Als Ik je zie, ben Ik blij’’ - EO-Jongerendag 2008 (Reformatorisch Dagblad, 16-06-2008)
Dromen in een afgeladen Gelredome - EO-Jongerendag 2007 (Reformatorisch Dagblad, 11-06-2007)
Evangelische beweging niet over één kam scheren (Reformatorisch Dagblad, 25-06-2005)
Kritiek op de kick - interview met drs. L. Snoek (Reformatorisch Dagblad, 18-06-2005)