„Specifieke aandacht voor christenen in Midden-Oosten gevaarlijk”
AMSTERDAM. Het Westen moet opkomen voor de algemene mensenrechtensituatie in Arabische landen en niet specifiek voor vervolgde christenen.
Drie deskundigen die het ministerie van Buitenlandse Zaken had uitgenodigd om op een bijeenkomst woensdagavond in Amsterdam hun licht te laten schijnen over de situatie van christenen in het Midden-Oosten waren het daar unaniem over eens.
Als westerse landen namelijk alleen of vooral aandacht besteden aan christenen, worden die daar de dupe van, betoogde de Egyptische mensenrechtenactivist en kopt Shahir George.
Vijfde colonne
„Zij worden dan gezien als een soort met het Westen verbonden vijfde colonne”, vulde Michael Wahid Hanna aan. De Amerikaanse Midden-Oostenexpert noemde specifieke aandacht voor christenen zelfs „gevaarlijk” omdat het hen „stigmatiseert.” Private organisaties kunnen wel opkomen voor hun geloofsgenoten.
Politiek en mensenrechtenactivist Rajaa Altalli voegde daar aan toe dat in oorlogs- en geweldssituaties iedereen extra prikkelbaar is. De Syrische christin vreest dat hulp aan minderheidsgroepen hen nog meer tot doelwit maakt.
Het Westen moet christenen in landen zoals Egypte en Syrië wel steunen, menen George, Hanna en Altalli. Maar, opnieuw: niet alleen de vervolgde christenen, maar dan álle mensen in die landen die het moeilijk hebben.
Christenen in Syrië hebben een slecht vooruitzicht, schetste Altalli. Van het regime van president Assad hebben ze niets te verwachten, van de islamitische opstandelingen al helemaal niet.
Vorderingen
De positie van koptische christenen in Egypte zal evenmin snel verbeteren, verwacht George. Ook niet onder de nieuwe president Sisi, hoewel veel kopten hoge verwachtingen van hem hebben.
George en Hanna betoogden dat Nederland Egypte alleen maar moet steunen als het land daadwerkelijk vorderingen maakt op weg naar democratisering en gelijke rechten voor alle burgers.