Zuidelijke Baptisten in VS willen uit wereldbond
De Zuidelijke Baptisten, met zo’n 16 miljoen leden de grootste protestantse kerk in Amerika, zijn van plan per 1 oktober volgend jaar uit de Baptistische Wereldbond te stappen.
Een studiecommissie heeft deze stap, die nog door de kerkelijke leiding moet worden bekrachtigd, voorbereid. Tegelijk zijn de zuidelijke baptisten (Southern Baptist Convention, SBC) van plan een wereldwijd verband van „conservatieve evangelicale christenen” te stichten.
Reden voor de uittreding is „de dwalende en gevaarlijke theologie” van de wereldbond, aldus een persbericht. Ook de linkse oriëntatie en het toenemende antiamerikanisme hebben een grote rol gespeeld. De Zuidelijke Baptisten waren, anders dan de meeste kerken, voor militair ingrijpen in Irak.
Het grootste lid van de wereldbond is verder van mening dat de inzichten van de bond „strijdig zijn met het Nieuwe Testament en de baptistische overtuiging.” Daartoe behoren onder meer de openstelling van ambten voor vrouwen. In de wereldbond blijkt het ook moeilijk om openlijk over controversiële thema’s, zoals abortus, te discussiëren.
En bij de jongste conferentie van de wereldbond in Rio de Janeiro is het een zuidelijke baptist niet gelukt invloed op de resolutie ”Geroepen tot missie” uit te oefenen. Hij wilde onomwonden vastgesteld hebben dat Jezus Christus de enige weg tot het heil is. Dat is hem niet gelukt, waarom hij door enkele leden van de wereldbond werd uitgelachen.
De voorgenomen stap van de Zuidelijke Baptisten stuit bij de wereldbond op onbegrip en kritiek. Algemeen secretaris Denton Lotz spreekt van een „zonde tegen de liefde.” Hij roept de gemeenten van de Zuidelijke Baptisten op om, onafhankelijk van de beslissing van hun kerkelijke leiding, een eigen keus te maken. Volgens hem heeft de wereldbond wel degelijk een bijbelse, en geen liberale grondslag.
De uittreding van de Zuidelijke Baptisten zat al langer in de lucht. Dit voorjaar kondigde de kerk aan de contributie aan de wereldbond, 105.000 euro, met eenderde te bekorten. De secretaris van de Europese Baptistische Federatie, Karl Heinz Walter, kritiseerde toen de conservatieve koers van de Zuidelijke Baptisten. Volgens hem gaat het niet zozeer om religieuze motieven, maar om macht.
Op de achtergrond van het conflict speelt ook het door de Zuidelijke Baptisten hevig bekritiseerde besluit om dit jaar de Amerikaanse Coöperatieve Baptistengemeenschap in de wereldbond op te nemen. Bij die organisatie zijn theologisch gematigde baptisten aangesloten. Het prominentste lid is Jimmy Carter, oud-president van de Verenigde Staten. Een theologisch beginseldocument van de Zuidelijke Baptisten heeft bij de ”gematigden” wrevel opgewekt. Daarin worden gehuwde vrouwen ertoe opgeroepen zich „deemoedig” onder hun mannen te plaatsen.