Vooral het visum zit handel met Turkije dwars
ANKARA (ANP). Turkije wil lid worden van de Europese Unie, maar op een handelsmissie in het land maken Nederlandse ondernemers zich er niet echt druk over. Ze ergeren zich meer aan het visumbeleid. En daar wordt wat aan gedaan.
Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) is dinsdag duidelijk tegenover vicepremier Ali Babacan. Toetreding tot de EU zal een lange en hobbelige weg zijn. Maar Nederland houdt vast aan zijn positie dat het land mag toetreden als aan de voorwaarden wordt voldaan.
Het Turkse bedrijfsleven dringt aan op toetreding tot de EU-markt met zo’n 500 miljoen consumenten. Topman Simone Kaslowski van het Turkse chemische bedrijf Organik Kimya vindt het „zeer belangrijk”, ook omdat het Turkije dan de normen van de rechtsstaat van Europa moet overnemen.
Omdat toetreding van Turkije zo’n langdurig proces is, wordt gekeken naar andere manieren om handelsbelemmeringen weg te nemen. Ploumen liet weten in Brussel zich in te zullen zetten om de douane-unie tussen de EU en Turkije uit te breiden.
Maar het visumbeleid lijkt ergernis nummer één te zijn. Turkse zakenlieden moeten een visum aanvragen en dat is vaak een kostbare en tijdrovende kwestie. Volgens Osman Okyay van de Turks-Nederlandse Handelsraad is het visum een van de belangrijkste hindernissen voor het zakendoen met Europa.
„Het is hier echt een issue”, aldus Ploumen die de driedaagse handelsmissie leidt. Bij de Nederlandse ambassade in Ankara en het consulaat-generaal in Istanbul komen jaarlijks ongeveer 80.000 visumaanvragen binnen. Daarvan is de helft afkomstig van zakenlieden.
Om het zakenleven tegemoet te komen is het Nederlandse visumproces voor Turkije sinds kort versoepeld en vereenvoudigd. Turkse zakenlieden kunnen nu binnen 24 uur een visum krijgen als ze aan een aantal voorwaarden voldoen. De Turken zijn tevreden. Van alle EU-landen krijg je nu het snelst een visum voor Nederland, aldus Okyay van de Turks Nederlandse Handelsraad.
Het streven van de EU en Turkije is om binnen drie tot vijf jaar helemaal geen visumplicht meer te hebben. Daarover zijn eind vorig jaar afspraken gemaakt. Als dat visumprobleem is opgelost, is EU-toetreding ook niet echt meer nodig, oordeelt een Nederlandse zakenman.