Heiligverklaring pausen brengt ruim 800.000 mensen op de been
ROME. De Rooms-Katholieke Kerk heeft er twee heiligen bij. Paus Franciscus verklaarde zondag in Rome twee van zijn voorgangers heilig. Volgens de leer van de kerk kunnen Johannes XXIII (paus van 1958 tot 1963) en Johannes Paulus II (1978-2005) nu wereldwijd worden vereerd. Zij zouden een voorspraak zijn bij God.
Paus Franciscus las zondagochtend de volgende formule voor: „Ter ere van de heilige Drie-eenheid, voor de verheffing van het katholieke geloof en de toename van het christelijk leven, door het gezag van de apostelen Petrus en Paulus alsmede na langdurige reflectie, waarbij we herhaaldelijk een beroep hebben gedaan op de hulp van God, verklaren wij Johannes XXIII en Johannes Paulus II heilig en schrijven hen in de canon van de heiligen in.”
Het was de eerste keer in de geschiedenis dat bij een ceremonie twee pausen werden heilig verklaard. Een noviteit was ook dat de voorganger van de huidige paus, de 87-jarige emeritus paus Benedictus XVI, deelnam aan de plechtigheid. Het was zijn tweede openbare optreden sinds Franciscus ruim een jaar geleden paus werd.
De heiligverklaring had behalve een half miljoen belangstellenden op en rond het Sint-Pietersplein 300.000 pelgrims elders in Rome op de been gebracht. De opkomst was dus groot, maar veel lager dan de autoriteiten hadden voorspeld: zij hadden het eerder over de komst van 3 miljoen pelgrims. Dat zou meer dan een verdubbeling van het inwonertal van Rome zijn geweest. Overal in de Italiaanse hoofdstad, zoals bij het Forum Romanum en Piazza Navona, had de gemeente grote schermen opgesteld om bezoekers in staat te stellen de plechtigheid in het Vaticaan te volgen.
Gezien de opschriften, afbeeldingen en vlaggen in de massa was Johannes Paulus II bij pelgrims de meest geziene van de twee pausen die heilig werden verklaard. De Poolse paus –die negen jaar geleden stierf– was een charismatische persoonlijkheid.
Veel rooms-katholieken hebben het pontificaat van Johannes XXIII, die vijftig jaar geleden overleed, niet meegemaakt. Een dertigjarige priester uit Mexico echter vertelde naar Rome te zijn gekomen wegens de heiligverklaring van Johannes XXIII, „omdat hij de Rooms-Katholieke Kerk nieuwe hoop heeft gegeven.” Deze paus startte in 1962 met een hervormingsconcilie. „Ik bid dagelijks tot Johannes, vooral om me kracht te geven een goede priester te zijn.”
Een groot gedeelte van de pelgrims kwam uit Polen, het land waaruit Johannes Paulus II afkomstig was. Onder de hoogwaardigheidsbekleders bevonden zich onder anderen de Poolse president en premier alsook Lech Walesa. Van de Europese koningshuizen waren onder anderen de Spaanse koning Juan Carlos en het Belgische paar Albert en Paola aanwezig. Vanuit Nederland gaf minister Timmermans van Buitenlandse Zaken acte de présence. Een aantal Joodse organisaties had eveneens afgevaardigden gestuurd. Beide pausen hebben veel betekend voor de verbetering van de relatie met het Jodendom.
Lees ook
Twee pausen verheven tot de eer van het altaar
Emeritus paus aan altaar bij heiligverklaring