Kerk & religie

Stichting Mbuma-zending 50 jaar

’s-GRAVENDEEL. Juni 1963. In Nederland preekte ds. Petrus Mzamo, een predikant uit het Afrikaanse Mbuma. Voor die dagen iets nieuws. Hij ontmoette onder anderen ds. Joh. van der Poel uit Ede en ds. G. van de Breevaart uit Hendrik-Ido-Ambacht. Er vielen banden. Al kwam de één uit verre landen, hun harten smolten ras ineen.

Jan van ’t Hul
22 April 2014 15:55Gewijzigd op 15 November 2020 10:13
De bestuursleden W. A. Barth en A. B. den Breejen van de Mbuma Zending: „Wij onderstrepen dat zendingswerk kerkelijk werk is.” beeld Cees van der Wal
De bestuursleden W. A. Barth en A. B. den Breejen van de Mbuma Zending: „Wij onderstrepen dat zendingswerk kerkelijk werk is.” beeld Cees van der Wal

De Nederlands Stichting Mbuma-zending bestaat vijftig jaar. De stichting werd in 1964 opgericht als een comité ter ondersteuning van het geestelijke en medische werk op de zendingspost in het dorp Mbuma in het toenmalige Rhodesië (het huidige Zimbabwe).

Het was Jan D. van Woerden die al in de jaren vijftig van de vorige eeuw als verpleegkundige en evangelist in Rhodesië werkzaam was voor de Schotse Free Presbyterian Church. Tijdens een bezoek aan zijn nicht, mevrouw M. A. Mijnders-van Woerden in Lisse, vertelde hij dat er geld nodig was voor de bouw van een ziekenhuisje in Mbuma. Het geld kwam er, en het ziekenhuisje ook.

De Stichting Mbuma-zending wordt gesteund door predikanten uit de rechterzijde van de gereformeerde gezindte. Het werk richtte zich al die jaren op het zendingswerk van de Schotse Free Presbyterian Church, die in 1905 reeds een eerste zendingspost had geopend in Rhodesië.

De secretaris van de Nederlandse stichting, A. B. den Breejen uit Werkendam, erkent dat zendingswerk kerkelijk werk is. 
„We onderstrepen daarom dat de Mbuma-zending kerkelijke zending steunt, en wel van de kleine Free Presbyterian Church. In Schotland heeft dit zendingswerk altijd sterk geleefd. We steunen dat werk uit achting voor de Schotse kerk, en uit liefde voor de Schotse oudvaders.” Den Breejen is bestuurslid sinds 1986.

Gemiddeld genomen kan de Mbuma-zending elk jaar ongeveer 1 miljoen euro afdragen aan de Free Presbyterian Church. Over het financieel beleid op het zendingsveld is jaarlijks overleg tussen de FPC in Schotland en Nederland.

Bestuurslid W. A. Barth uit ’s-Gravendeel zegt dat er in Mbuma inmiddels een geordend kerkelijk leven is ontstaan. „Wat in 1905 begon als een kleine zendingspost is uitgegroeid tot 39 preekplaatsen met elk een geordende kerkenraad. Er zijn vier predikanten in Mbuma die samen de zelfstandige classis Zimbabwe vormen als onderdeel van de Free Presbyterian Church. Er zijn basisscholen en enkele regionale klinieken waar medische zorg wordt verstrekt, maar waar ook evangelisatiewerk plaatsvindt. In de plaats Ingwenya is ook een school voor vervolgonderwijs met een bijbehorend internaat. Deze school draagt de naam John Tallachschool, genoemd naar ds. J. Tallach (1890-1955), zendeling in Rhodesië.

Ds. Tj. de Jong

Zaterdag wordt in de Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch de jaarlijkse Mbuma-zendingsdag gehouden. Barth: „We zullen gepaste aandacht besteden aan het overlijden van ds. Tj. de Jong, aan wie de Mbuma-zending veel te danken heeft. Daarnaast wordt er een jubileumbrochure gepresenteerd met een levensbeschrijving van ds. Petrus Mzamo, de predikant die vijftig geleden Nederland bezocht.” In 2012 overleed ds. Mzamo op 92-jarige leeftijd.


Lees ook: Mbuma zending houdt vijftigste zendingsdag.

Lees in Digibron

Herdenking vijftig jaar ziekenhuis Mbuma (Reformatorisch Dagblad, 10-01-2014)

Mbuma-dag in Urk: Zending bedrijven is een net uitwerpen – verslag regionale zendingsdag 2013 (Reformatorisch Dagblad, 05-08-2013)

Hij zal zaad zien, ook in Zimbabwe – verslag van Mbuma Zendingsdag 2013 (Reformatorisch Dagblad, 29-04-2013)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer