Politiek

Opstelten: Voordeel Cees H. bij transactie niet met zekerheid te achterhalen

DEN HAAG. Welk financieel voordeel drugscrimineel Cees H. in 2000 behaalde toen hij een schikking trof met justitie valt niet meer exact te achterhalen.

Redactie politiek
8 April 2014 17:30Gewijzigd op 15 November 2020 09:54
Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) laat de mogelijkheid open dat drugscrimineel Cees H. een miljoenenvoordeel heeft behaald met de schikking die hij in 2000 trof met justitie. beeld ANP
Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) laat de mogelijkheid open dat drugscrimineel Cees H. een miljoenenvoordeel heeft behaald met de schikking die hij in 2000 trof met justitie. beeld ANP

Dat staat in een brief die minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) dinsdagmiddag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

H. trof de schikking met toenmalig officier van justitie Teeven, in het huidige kabinet staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Kern van de overeenkomst was dat H., door 750.000 gulden af te staan aan justitie, weer toegang kreeg tot een Luxemburgse bankrekening, waarop het OM beslag had gelegd.

Tijdens een Kamerdebat over de schikking, vorige maand, gaf Opstelten aan dat het financiële expertisebureau van het OM het vermogen dat H. op deze rekening had gestald in 2000 raamde op 2 miljoen gulden. Vervolgens ging hij mee in de gedachtegang van enkele Kamerleden die Opstelten voorrekenden dat de crimineel dus 1,25 miljoen gulden aan de schikking overhield.

In de brief van gisteren herhaalt Opstelten de raming van 2 miljoen gulden, die ook blijkt uit archiefstukken. Dat de waarde van het bedrag door rente zou zijn vermeerderd, zoals H.’s advocaat Kuijpers bij herhaling heeft betoogd, zegt Opstelten in de brief niet te kunnen plaatsen. Nieuw is echter dat hij, anders dan in het Kamerdebat, wel degelijk de mogelijkheid openlaat dat het OM zich destijds in het voordeel van H. heeft misrekend en dat de crimineel in werkelijkheid een veel groter vermogen op zijn rekening had gestald. Definitief uitsluitsel zegt Opstelten nog niet te kunnen geven, omdat de zevenjaarstermijn voor het bewaren van bankafschriften door justitie inmiddels is verstreken. Naar mogelijk bewaarde exemplaren wordt nog gezocht.

H.’s toenmalige advocaat Doedens zei vrijdag in de Volkskrant nog over de bankafschriften te beschikken. Hij zou ze echter niet willen tonen, omdat H. dat niet wil.

Vóór het debat over de schikking stond de vraag centraal of Teeven zich destijds als officier aan de wet heeft gehouden. Dat bleek het geval. Tijdens het debat kwam Opstelten onder vuur te liggen, omdat hij onduidelijkheid liet bestaan over het voordeel dat H. met de schikking behaalde. De oppositiepartijen D66, SP, GroenLinks en PVV vinden nog steeds dat Opsteltens informatievoorziening hiaten vertoont, maar door toedoen van de coalitiepartijen VVD en PvdA volgt er voorlopig geen nieuw debat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer