Drie grote kanshebbers in Kabul
KABUL (ANP/DPA/RTR). De drie grote kanshebbers bij de presidentsverkiezingen zaterdag in Afghanistan zijn allemaal ex-ministers van de president die zijn baan moet opgeven, Hamid Karzai. Een overzicht:
Abdullah Abdullah: Abdullah verliet zijn stek als oogarts in de jaren 80 om tegen de invallers uit de Sovjet-Unie te vechten. Hij werd een vertrouweling van de Afghaanse guerrillaleider Ahmed Shah Masood, die in 2001 door toedoen van de Taliban werd vermoord. Het schrikbewind van de Taliban stortte eind dat jaar ineen. Later werd Abdullah minister van Buitenlandse Zaken tot hij in 2006 aan de kant werd gezet. In 2009 deed hij al een poging president te worden. Hij gaf die poging op omdat hij de stembusgang oneerlijk vond. De 60-jarige Abdullah is de enige kandidaat die niet ‘als volbloed’ tot de dominerende stam van de Pathanen behoort. Zijn moeder was namelijk etnisch Tadzjieks. Dat levert hem steun op van de tweede bevolkingsgroep van het land (de Tadzjieken).
Ashraf Ghani Ahmadzai: De in Amerika opgeleide antropoloog wordt ook dokter Ashraf Ghani genoemd. Hij is onder die naam een van de meest vooraanstaande intellectuelen van het land. De ‘dokter’ verbleef in het buitenland gedurende de vele donkere jaren van Russische bezetting, burgeroorlog en Talibanterreur. Vrijwel onmiddellijk na de Amerikaanse inval in Afghanistan en de val van de Taliban in 2001 pakte Ashraf Ghani zijn spullen en keerde hij terug naar Kabul. Hij werd onder meer minister van Financiën onder Karzai. De ‘dokter’ is de meest uitgesproken voorstander van militaire samenwerking met de VS en geldt als de enige econoom onder de kandidaten. Hij heeft een etnisch Oezbeekse krijgsheer, Abdul Rashid Dostum, van stal gehaald als kandidaat-vicepresident.
Zalmay Rassoul: De 72-jarige Rassoul is een voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Karzai en geldt als een van de belangrijkste raadgevers van de huidige president. Hij komt uit een deftige familie uit de hoofdstad Kabul en is verwant met de voormalige koninklijke familie van Afghanistan. Rassoul bepleit vooral voortzetting van het beleid van Karzai en zou diens favoriet zijn. Voor de kiezers zou hij volgens sommige waarnemers echter te kalm kunnen overkomen. Hij is de enige ongehuwde kandidaat.