Godsdienstpolitie in één op de tien landen
WASHINGTON. Wereldwijd kent één op de tien landen een vorm van godsdienstpolitie, die religieuze normen afdwingt. In het Midden-Oosten en Noord-Afrika geldt dat zelfs voor een derde van de landen.
Dat meldde het gezaghebbende Amerikaanse Pew Research Center donderdag op basis van een analyse van gegevens over 2012.
In dat jaar waren er wereldwijd ten minste zeventien landen (9 procent) met een politie die religieuze normen in het openbare leven afdwingt. Naast het Midden-Oosten en Noord-Afrika, waar in 35 procent van de landen een vorm van religieuze politie actief is, noemt het onderzoeksbureau met name de regio Zuidoost-Azië, waar de politie in acht van de vijftig landen (16 procent) religieuze maatregelen oplegt.
Als voorbeeld van hoe de godsdienstpolitie te werk gaat, noemt Pew Research Center het land Saudi-Arabië. De gevreesde muttawa daar legt aan alle inwoners door de overheid ingestelde religieuze codes op. Zo zorgt de politie voor handhaving van een scheiding van mannen en vrouwen, van het verbod op verkoop en consumptie van alcohol en van het verbod voor vrouwen om auto te rijden.
Recente gevallen in het islamitische land bevestigen dat beeld. Eerder deze maand verwoestte de muttawa in de zuidelijke stad al-Baha een oude begraafplaats omdat die onislamitisch zou zijn. Vorige maand werden in verband met Valentijnsdag patrouilles uitgevoerd om de verkoop van chocola, bloemen en rode en hartvormige souvenirs te controleren.
In Maleisië voerde de godsdienstpolitie in 2012 invallen uit om naleving van de sharia, de islamitische wetgeving, af te dwingen. Daarbij controleerde ze op het gebied van onfatsoenlijke kleding, verboden publicaties, het gebruik van alcohol en zogenoemde ”khalwat” (het te dicht bij elkaar komen van mannen en vrouwen).
Volgens Pew Research Center was er in 2012 in geen enkel Europees of Amerikaans land sprake van godsdienstpolitie.