Voordewind: Steun autonome regio Syrië
UTRECHT. Omdat hij het kruisje onder de spiegel van zijn taxi niet wilde verwijderen, werd een christelijke taxichauffeur in Syrië gedood – met achttien kogels. De man was eigenlijk hoogleraar, maar als christen mocht hij dat in Syrië niet zijn. Hij werd ontslagen en onderhield als taxichauffeur zijn gezin. Maar hij werd gedood.
ChristenUnie-Kamerlid Voordewind gaf het voorbeeld donderdagavond in Utrecht aan leden van de reformatorische studentenvereniging Depositum Custodi. Hij verving zijn collega Segers, die in de Tweede Kamer moest zijn.
Zelf had hij donderdag een hoorzitting in de Tweede Kamer georganiseerd waarin hij minister Timmermans van Buitenlandse Zaken ertoe opriep de autonome regio die in het noorden van Syrië is ontstaan, te ondersteunen. Dit zelfbestuur wordt gevormd door een brede alliantie tussen Koerden, christenen, Arabieren en kleinere minderheidsgroepen in het noordoosten van Syrië.
Onlangs bezocht Voordewind de regio. Volgens hem is het belangrijk dat ook christenen in dit gebied een stem hebben. Het zelfbestuur biedt kansen voor de vluchtelingen die ontheemd zijn, aldus Voordewind, en vormt een lichtpuntje in de dramatische humanitaire ramp die nu al drie jaar duurt. Over vier maanden worden er verkiezingen gehouden voor het regionale parlement in dit gebied. „Dit model zou een voorbeeld kunnen zijn voor de rest van Syrië om aan te tonen dat verschillende etnische groepen in staat zijn vreedzaam samen te leven. Het gaat om respect voor elkaar en zeker voor minderheden, onder wie de christenen. Een vrede zonder respect voor minderheden is een loze vrede.”
Vijf weken geleden bezocht het CU-Kamerlid een van de afgebrande kerken in het Egyptische stadje Minya. „Niet alleen de kerk was verwoest, ook de bibliotheek met Bijbels, zangboeken en andere lectuur was in vlammen opgegaan. Wij in het Westen laten dit gebeuren. Destijds brak er in Amerika een rel uit onder moslims toen een dominee een bladzijde van de Koran verbrandde. Ik stond hier in Minya tot mijn enkels in de verbrande Bijbels, te midden van de geestelijke strijd tussen fundamentalistische moslims die je bespugen en gematigde moslims die zeggen dat zij dat niet mogen doen.”
Voordewind beveelt de actie van Jeugd met een Opdracht aan, die geld inzamelt voor de herbouw van de afgebrande kerken in Egypte en de aanschaf van nieuwe Bijbels.
Hoe om te gaan met godsdienstvrijheid en geloofsvrijheid? Mogen moslims hier moskeeën bouwen en hun eigen scholen hebben? Hoe ver ga je met tolerantie? Mogen kerkklokken luiden en minaretten oproepen tot gebed? Moeten christenen de rechten van moslims garanderen? Vragen die donderdagavond ook aan de orde kwamen. Voordewind: „Ik pleit bij ons voor gelijke rechten van bevolkingsgroepen. In contacten met ambassadeurs van Arabische landen creëer ik dan een speelveld om dat ook daar te bepleiten. „Bij ons mogen jullie moskeeën bouwen, dan mogen wij bij jullie kerken ook bouwen”, zeg ik dan.”