„Dogmatiek is niet meer dan een wandelkaart”
AMERSFOORT. Dogmatiek is als gereedschap, een wandelkaart of de aanwijzingen bij een muziekstuk. Dogmatiek is niet de wandeling zelf. Het gaat om het wandelen en dat doe je met open ogen.
Dat betoogde prof. dr. C. van der Kooi tijdens de beraadsdag van de remonstranten zaterdag in Amersfoort. Het thema van de dag was ”Verborgen geloof”. Prof. Van der Kooi, hoogleraar dogmatiek aan de Vrije Universiteit (VU) te Amsterdam, reageerde op de oratie van de remonstrantse hoogleraar Christa Anbeek, vorig jaar aan de VU. Zij deed een oproep om de ervaring te verbinden met klassieke geloofsthema’s uit de christelijke traditie.
„Een kaart vouw je soms even open, om te zien waar je bent, om richting te krijgen”, aldus Van der Kooi. „Een goede kaart geeft soms ook enige informatie over wetenswaardigheden, een plek die je passeert, een gesloten station of een pad dat pas recent geopend is. Hij biedt oriëntatie. Op dezelfde manier heeft christelijke leer een oriënterende functie.”
De christelijke leer is er niet om zichzelfs wille. „Het gaat om de omgang met het geleefde leven, het geleefde geloof. Goede dogmatiek kan de pastor of elk gelovig mens helpen ervaringen te ordenen, te interpreteren, de moed te hebben om te hopen.”
Goede dogmatiek leert wat je ten minste over God moet zeggen, wat je zeker niet kunt zeggen en wat je nog net wel kunt zeggen. „Wat de kerk in elk geval over God móét zeggen is dat Hij trouw is, dat Hij de vader van Jezus Christus is, Die de mens liefheeft en met dat project doorgaat.”