Politiek
2014 heeft woelige start voor kabinet

DEN HAAG (ANP). Het nieuwe jaar had voor het kabinet een woelig begin. In nog geen 2 maanden tijd zag het een staatssecretaris vertrekken en bijna twee ministers, maar wist het ook een reeks belangrijke wetten door het parlement te jagen en kon het een onverwachte groeispurt van de economie begroeten. Deze week is het Binnenhof met krokusreces, zodat de politici even op adem kunnen komen. Tijd voor een korte terugblik.

23 januari. De Belastingdienst blijkt grote vertraging te hebben bij het uitbetalen van zorg-, huur- en andere toeslagen. Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) suggereert dat de gedupeerden zelf schuldig zijn. Zij hebben verzoeken om informatie niet correct beantwoord. Maar de Tweede Kamer is allerminst gerustgesteld.

29 januari. In een Kamerdebat komt Weekers hevig onder vuur te liggen. Problemen bij de Belastingdienst blijken een belangrijke oorzaak te zijn voor de trage betalingen. De VVD-bewindsman begint zo te hakkelen dat een motie van wantrouwen niet kan uitblijven. Zover laat Weekers het niet komen: hij treedt af.

4 februari. De Amsterdamse wethouder Eric Wiebes volgt Weekers op.

5 februari. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) maakt bekend dat Nederlandse inlichtingendiensten 1,8 miljoen telefoongegevens hebben onderschept en aan de Amerikanen doorgespeeld. De Kamer reageert verbijsterd. Eerder had de PvdA-bewindsman op tv nog het tegenovergestelde beweerd.

11 februari. De Kamer stemt in met een forse aanscherping van de bijstandsregels.

11 februari: De Kamer voelt Plasterk en zijn collega Jeanine Hennis (Defensie) aan de tand over de spionagezaak. Plasterk krijgt het verwijt dat hij de Kamer eerst fout, en daarna lange tijd niet heeft geïnformeerd. Een motie van wantrouwen van de oppositie wordt maar nipt verworpen. Plasterk blijft aan.

14 februari. De Nederlandse economie is in het laatste kwartaal van 2014 met 0,7 procent gegroeid, maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend. Plotseling is Nederland van de staart van het Europese peloton opgerukt naar de koppositie.

18 februari. De Kamer stemt in met een wet om WW en ontslagrecht te hervormen en flexwerkers meer bescherming te geven.

18 februari. De jeugdwet wordt aangenomen door de Senaat. De zorg voor de jeugd gaat in 2015 over van Rijk naar gemeenten.

20 februari. De Kamer gaat akkoord met de participatiewet. Arbeidsgehandicapten moeten voortaan zo veel mogelijk in een gewone baan aan de slag in plaats van in een sociale werkplaats.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer