DEN HAAG (ANP). De Europese Unie moet kijken of ze medische hulp kan bieden aan de slachtoffers van het geweld in Oekraïne. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zal donderdagmiddag in overleg met zijn Europese collega’s in Brussel bespreken „wat we kunnen doen”.
Dat kondigde hij donderdag aan in een debat in de Tweede Kamer over de situatie in Oekraïne. Ondanks het staakt-het-vuren werden er ook donderdagochtend weer gewonde demonstranten en doden binnengedragen in ziekenhuizen in Kiev. Bij hen is te zien dat ze in de rug zijn geschoten, zei Timmermans. Hij stelde dat er vanuit de autoriteiten met grof geweld wordt opgetreden tegen de demonstranten, maar ook dat er bij de oppositie groeperingen zitten die grof geweld gebruiken tegen de politie, zoals gericht schieten. „De zaak escaleert en dreigt uit de hand te lopen”, constateerde hij.
Ziekenhuizen zijn overvol en artsen kunnen letterlijk en figuurlijk moeilijk opereren, omdat de angst groot is dat de politie gewonden meeneemt uit het ziekenhuis, aldus Timmermans. Hij zal daarom in Brussel aankaarten welke humanitaire hulp er kan worden geboden.
Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt de lijn van het kabinet, dat onder meer voorstander is van gerichte sancties tegen Oekraïne. De EU wil met strafmaatregelen de druk op het bewind van president Viktor Janoekovitsj opvoeren, omdat hij met geweld een eind probeert te maken aan de protesten van de oppositie. Volgens Timmermans moet wel eerst zorgvuldig worden bekeken wie precies verantwoordelijk is voor het geweld.
Bij de sancties kan worden gedacht aan het bevriezen van tegoeden, het opleggen van een reisverbod voor specifieke individuen en bijvoorbeeld een wapenembargo. De strafmaatregelen moeten zich niet alleen richten op degenen die binnen de regering aanwijsbaar verantwoordelijk zijn voor het „excessieve geweld”, maar ook op mensen die de demonstraties „misbruiken” om buitensporig geweld te gebruiken, aldus Timmermans.