Binnenland

SGP en CU in Middelburg stemmen soms anders over zondagsrust

In Middelburg, de stad waar de SGP in 1918 werd opgericht, belandden de staatkundig gereformeerden in 2010 naast de coalitie. Toch gooide het nieuwe college het roer niet radicaal om.

25 January 2014 16:38Gewijzigd op 15 November 2020 08:26
Het stadhuis in Middelburg aan de Markt. In het monumentale gebouw zetelde sinds de 15e eeuw het stadsbestuur. Tien jaar geleden betrokken Middelburgse bestuurders en ambtenaren een nieuw stadskantoor. beeld RD Henk Visscher
Het stadhuis in Middelburg aan de Markt. In het monumentale gebouw zetelde sinds de 15e eeuw het stadsbestuur. Tien jaar geleden betrokken Middelburgse bestuurders en ambtenaren een nieuw stadskantoor. beeld RD Henk Visscher

Het feest van de democratie, zo wordt de gang naar de stembus wel genoemd. Toch kijkt fractievoorzitter Dekker van de Middelburgse SGP niet zonder meer positief terug op de gemeenteraadsverkiezingen van 2010. Het zittende college, waar naast PvdA, CDA, VVD ook zijn partij in zat, incasseerde drie zetels verlies. Nieuwkomer Lokale Partij Middelburg verraste vriend en vijand door op vier zetels uit te komen. Bij de coalitiebesprekingen deed dat de SGP de das om. PvdA, CDA en VVD „volgden de kiezer” en schoven de staatkundig gereformeerden aan de kant. Dat was een forse teleurstelling, erkent Dekker.

Waaraan merkt u het dat de SGP niet meer in het college zit?

„Middelburg is een grote gemeente. Veel zaken delegeert de raad daarom aan het college. Als college­partij konden we mee­beslissen op terreinen als onderwijshuisvesting, leerlingen­vervoer, evenementen en zondags­rust. Vooral wat die twee laatste zaken betreft was er meteen een koerswijziging nadat wij uit het college waren. Een van de eerste dingen die de nieuwe coalitie deed, was het invoeren van betaald parkeren op zondag en het verruimen van de winkel­openstelling op zondag.”

Welke belangrijke zaken heeft uw partij de afgelopen raadsperiode bereikt?

„Sinds het uitbreken van de crisis hamert de SGP erop dat het bestuur onderscheid moet maken tussen noodzakelijke en luxe­zaken. Wij vinden dat op sociale zaken, werkgelegenheid, onderhoud en woonomgeving zo min mogelijk moet worden bezuinigd. Daarentegen mag er best wat minder geld naar kunst, cultuur en sport. Op die punten hebben wij het nodige bereikt. Wegbeheer, groen­onderhoud en armoedebeleid zijn bij bezuinigen buiten schot gebleven. Ook zijn de lasten voor de burger niet verhoogd.”

Heeft de Middelburgse SGP meer ruimte dan voorheen om haar 
principiële geluid te laten horen?

„Zondagsrust is voor ons een aangelegen punt. Daar hameren wij al jaren op, en dat is bij iedereen bekend. Ook bij cultuuruitingen die strijdig zijn met de Bijbel laten wij van ons horen. Wat dat betreft zijn wij niet veranderd sinds onze coalitiedeelname. Onze wethouder, Van Klinken, heeft in 2007 zelfs gedreigd op te stappen toen de raad eiste dat trouwambtenaren moesten worden gedwongen om homo­huwelijken te sluiten. Van Klinken trok zijn dreigement in toen het voorstel werd afgezwakt en buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand werden ontzien.

Wel merken wij bij andere partijen minder bereidheid om met ons in gesprek te gaan over principiële zaken. Men hoort ons aan, maar er ontstaat nauwelijks meer discussie. Dat was in het verleden wel anders. Toen werden we soms fel aangevallen op onze standpunten.”

Armoedebeleid

De ChristenUnie –drie zetels in de gemeenteraad– heeft de afgelopen vier jaar ingezet op een positief-kritisch volgen van het college, zegt ChristenUnieraadslid Treurniet. Volgens haar heeft de ChristenUnie met name door werkbezoeken aardig wat problemen die leefden bij inwoners van Middelburg onder de aandacht kunnen brengen van het college. Treurniet: „Van veel burgers hoorden we bijvoorbeeld dat ze hun klachten niet kwijt konden. Vooral bij complexere zaken liepen ze bij de gemeente tegen muren op. Op ons initiatief komt er één aanspreekpunt waar mensen hun klacht kunnen deponeren.”

Ook op andere gebieden deed de ChristenUnie van zich spreken. Zo maakte de partij zich onder meer sterk voor verkeersveiligheid, vroeg ze aandacht voor ouderen en zette ze het fietsen in de stad op de kaart. Dat laatste vindt de partij niet alleen van belang vanuit het oogpunt van duurzaamheid, maar ook in het kader van lichaamsbeweging en meedoen van mensen.

Met de PvdA streed de Christen­Unie voor het overeind houden van het budget voor sociale minima. Vorig jaar nog wilde het college 250.000 euro snijden in de bestrijding van armoede, met als argument dat het budget hiervoor al jaren niet volledig werd benut. „Wij hebben hier een stokje voor gestoken”, zegt Treurniet. „Zowel de PvdA als de ChristenUnie vindt dat dit bedrag hoe dan ook beschikbaar moet blijven voor minima. Er zijn genoeg armen die het geld goed kunnen gebruiken. Gelukkig zag het college er uiteindelijk van af. Voor onze partij is armoedebeleid echt een punt waarbij we extra alert zijn.”

Treurniet, lijsttrekker voor haar partij bij de komende gemeenteraadsverkiezingen, vindt dat er in Middelburg weinig principiële thema’s spelen. Bij stemmingen waarin de zondagsrust in het geding is, maakt de ChristenUnie soms andere afwegingen dan de SGP. „Wij hebben er niets op tegen als het college de aanleg van een tennisveld subsidieert. Ook als dat inhoudt dat er op soms op zondag wordt getennist. Wij zijn er niet alleen voor onze achter­ban, maar voor de hele stad. Anders ligt het als er geld gaat naar een evenement dat alléén op zondag wordt gehouden. Dan stemmen we tegen.”

Volgens de Middelburgse raadsgriffier Edwin Israël is het in de Zeeuwse hoofdstad gebruikelijk dat moties en amendementen zo veel mogelijk met andere partijen worden ingediend. De Christen­Unie was deze raadsperiode 23 keer betrokken bij het indienen van een motie en 28 keer bij het indienen van een amendement. Voor de SGP zijn deze cijfers respectievelijk 18 en 51.

Het percentage aangenomen moties en amendementen heeft Israël alleen over 2013 paraat. Bij voorstellen van de SGP werd ongeveer de helft aangenomen; bij de ChristenUnie was dat ongeveer een derde, aldus de raadsgriffier.

Dit is het tweede artikel in een serie van zes over de invloed van CU en SGP op het collegebeleid 2010-2014. 



Christen + Zeeuw = SGP

De SGP is een sterk merk in de provincie Zeeland. De staatkundig gereformeerden zijn in tien van de dertien Zeeuwse gemeenteraden vertegenwoordigd, zij het in Borsele, Goes en Veere in een gemengde SGP/ChristenUniefractie. In zeven gemeenten zit de partij in het college. In Reimerswaal en Tholen is de SGP veruit de grootste partij.

Minder belangstelling tonen de Zeeuwen voor de Christen­Unie. Alleen in Vlissingen weet de ChristenUnie de SGP in zetelaantal te overtreffen – ChristenUnie 1 zetel, SGP 0. Als zelfstandige fractie maakt de ChristenUnie nergens deel uit van de coalitie. In Hulst en Sluis zit de partij –evenals de SGP– niet in de raad. Ook in Noord-Beveland heeft de ChristenUnie geen zetels, terwijl de SGP er wel twee wist te bemachtigen.

In de provincie Gelderland en Overijssel stemmen christenen juist eerder op de ChristenUnie dan op de SGP, zij het dat daar enkele uitzonderingen zijn. Zo zijn Barneveld (Gelder­land), Staphorst en Urk (Overijssel) juist echte SGP-bolwerken.


Lees ook in Digibron

Geen steun voor stadsschouwburg Middelburg

Bouw eerste Zeeuwse minaret bijna voltooid

Middelburg dwingt trouwambtenaar niet

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer