Kerk & religie

China geeft twee jaar voor bijbelsmokkel

Een Chinese rechtbank heeft maandag een man uit Hongkong tot twee jaar celstraf veroordeeld voor het smokkelen van Bijbels naar een verboden christelijke groepering. Li Guangqiang had daarvoor de doodstraf kunnen krijgen, maar China had de aanklacht al verlicht.

Kerkredactie
28 January 2002 10:59Gewijzigd op 13 November 2020 23:23

Twee Chinezen die gelijk met Guangqiang waren opgepakt, zijn tot drie jaar cel veroordeeld, net als Li wegens „illegale handel.” De vonnissen zijn bekendgemaakt door een mensenrechtenorganisatie en door een vriend van de familie van Li. De 38-jarige Li zou 16.000 Bijbels hebben gesmokkeld naar een christelijke groep, die Peking als ’duivels’ beschouwt.

Een woordvoerder van de Amerikaanse president Bush zei in januari dat Bush zich Li’s zaak persoonlijk had aangetrokken en Peking had opgeroepen om vrijheid van religie meer te respecteren. Aanvankelijk leek China zich daar niets van aan te trekken, maar zondag werd de aanklacht verlicht.

Mogelijk in verband met het aanstaande bezoek van de Amerikaanse president George Bush, die zich in het openbaar bezorgd over zijn lot heeft uitgelaten, is Lai er met een relatief lichte straf afgekomen. „Het is zeker geen aanwijzing van grote religieuze verdraagzaamheid in China”, zei Rose Wu van het Christelijk Instituut in Hongkong.

Hulpbisschop Joseph Zen Ze-kiun van Hongkong had eerder deze maand de regering van de vroegere Britse kroonkolonie opgeroepen om te voorkomen dat de zakenman de doodstraf zou krijgen. Alleen de aan strenge regels gebonden kerken die worden aangeduid als Drie-Zelf Vaderlandslievende Kerk, worden officieel erkend. Bijbels mogen in China alleen via deze door de staat erkende kerken worden verkocht. Maar die kerken vragen legitimatie bij aankoop en de kopers worden geregistreerd. Dat betekent in de praktijk dat leden van huisgemeenten het kopen van een Bijbel daar niet aandurven omdat de politie inzage heeft in de lijsten met kopers. Die vergelijkt de lijsten met de lidmaatschapslijsten van de Drie-Zelf Kerk en spoort zo de leden van de huisgemeenten op.

Wie de overheidsrichtlijnen niet opvolgt, wordt door de Chinese wet gezien als een misdadiger. Niet-geregistreerde gemeenten worden sekten genoemd. Enige tijd geleden zei premier Jiang Zemin „dat gelovigen hun land moeten liefhebben en het socialistische systeem en de koers van de partij moeten steunen.”

Er zijn veel te weinig Bijbels in China. De drukpers van de Amity Foundation in Nanjing heeft de laatste tien jaar jaarlijks honderdduizenden Bijbels gedrukt maar zelfs deze hoeveelheid heft het gebrek binnen de officiële kerken niet op. De huisgemeenten tellen miljoenen leden en kennen een veel groter gebrek aan Bijbels. De arrestatie van de bijbelsmokkelaar en de aanvankelijk rigoureuze straf laten volgens insiders zien dat China een stringente lijn volgt inzake haar religiepolitiek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer