Kerk & religie

Homokwestie verdeelt RKK en anglicanen

De Rooms-Katholieke Kerk en de Anglicaanse Kerk hebben het werk aan een gezamenlijk theologisch document gestaakt. De reden daarvoor is de houding van de Anglicaanse Kerk ten aanzien van homoseksualiteit.

Kerkredactie
3 December 2003 09:53Gewijzigd op 14 November 2020 00:46

Dat liet het Vaticaan dinsdag weten. Beide kerken willen hun dialoog desondanks voortzetten. Paus Johannes Paulus II had in oktober zijn „bezorgdheid” over het anglicaanse homostandpunt kenbaar gemaakt aan aartsbisschop Rowan Williams van Canterbury, het geestelijk hoofd van de wereldwijde Anglicaanse Kerk.

De aanleiding voor de pauselijke zorgen is de wijding van praktiserende homoseksuelen tot priester in sommige anglicaanse provincies. In de Amerikaanse Episcopale (Anglicaanse) Kerk werd vorige maand de praktiserende homoseksueel Gene Robinson tot bisschop van New Hampshire gewijd. Vooral de anglicaanse kerken in de derde wereld, de hardst groeiende, hebben de wijding veroordeeld. De kerken in Afrika, Azië en Latijns-Amerika wijzen gepraktiseerde homoseksualiteit af als onverenigbaar met de Bijbel. Deze kerken representeren 50 miljoen van de 70 miljoen anglicanen wereldwijd.

Talrijke West- en Oost-Afrikaanse kerken, zoals in Ghana en Uganda, hebben hun relaties met de episcopalen in Amerika beëindigd. De bisschop van West-Lagos heeft aangekondigd dat een tak van zijn kerk in Amerika gevestigd zal worden, zodat Amerikaanse anglicanen die het oneens zijn met de homowijding zich daarbij kunnen aansluiten.

Er heerst grote onvrede over de wijze waarop de aartsbisschop van Canterbury met de crisis omgaat. Hoewel de liberale theoloog vroeger al homoseksuelen tot priester wijdde, verplichtte hij zich met zijn aantreden als aartsbisschop tot aansluiting bij de wereldbisschoppenconferentie, die in 1998 verklaarde dat homoseksualiteit onverenigbaar is met de Bijbel.

Williams heeft de wijding van Robinson betreurt, omdat die de anglicaanse eenheid schaadt. De aartsbisschop van het grootste diocees in Australië is daarmee echter niet tevreden. „Hij is tegen de wijding omdat daaruit onenigheid ontstaat. Maar ik hoopte dat hij tegen was omdat hij de zaak zelf voor verkeerd houdt.”

De Australische aartsbisschop houdt het voor mogelijk dat er zich twee anglicaanse stromingen zullen ontwikkelen. Zijn diocees staat niet langer onder leiding van Williams. Het heeft meer gemeen met de kerken van het Zuiden dan met die van het Westen. Volgens de aartsbisschop gaan de kerken mogelijk zoeken naar alternatieve leiding. Zij zouden onder de kerkleiding van het zuidelijke halfrond kunnen gaan functioneren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer