Kerk & religie

Ds. Buitenhuis over Willem Sluiter: Hij was bekend als medestander Comrie

Willem Sluiter, predikant in Eibergen, is bekend geworden als dichter. Zijn kleinzoon heette eveneens Willem Sluiter en ook hij was predikant. Minder bekend dan zijn grootvader, maar wel met tien boeken op zijn naam.

Jan van Reenen
25 December 2013 12:18Gewijzigd op 15 November 2020 07:54
Beeld RD
Beeld RD

Ds. M. E. Buitenhuis, predikant van de gereformeerde kerk vrijgemaakt te Noordbergum in Friesland, verdiepte zich in het leven van Willem Sluiter jr. Hij sprak er onlangs over tijdens een bijeenkomst van de Stichting Studie Nadere Reformatie.

De belangstelling van ds. Buitenhuis voor Sluiter jr. ontstond toen hij onderzoek deed naar zijn eigen voorgeslacht, dat uit Rouveen stamt. Het intrigerendst vindt hij dat Willem Sluiter (1700-1776) 53 jaar lang, tot zijn overlijden, in deze plaats stond. De bevolking van het Noord-Overijsselse dorp, dat vroeger vaak geteisterd werd door veeziekten en overstromingen, was arm. Sluiter, die woonde in een pastorie met een dak dat vaak lekte, heeft nooit een beroep naar elders gekregen, maar bleef wel trouw op zijn post.

Sluiter was, aldus ds. Buitenhuis, een intellectueel. „Hij schreef in totaal tien boeken, waarvan drie in het Latijn. Verder schreef hij onder meer een catechismusverklaring en de ”Inleiding in de Heilige Schriftuur”, in twee delen. De boeken hebben een hoog theologisch gehalte.”

Sluiter raakte ook betrokken bij de zaak-Antonie van der Os, een Zwolse predikant die dwalingen leerde over de rechtvaardigmaking. Sluiter schaarde zich aan de kant van de rechtzinnigen en schreef een boekje over de kwestie. Deze publicatie kwam terecht bij Alexander Comrie, die het geschrift opnam in zijn ”Missive van de rechtvaardigmaking”. „Zo is deze dorpsdominee de geschiedenis ingegaan als een medestander van Comrie.”

Was Sluiter jr. net zo bevindelijk als Comrie?

„Zijn boeken kennen weinig toepassingen, zoals de boeken van de oudvaders die wel hebben. Sluiter wil zijn lezers juist stichten door hen te wijzen op de Bijbel en de Heere. Hij gaat niet in op persoonlijke omstandigheden, ook niet op die van hemzelf.”

Over het leven van Sluiter jr. is verder weinig bekend. In 1742 gaf hij een boek van zijn vader uit en vermeldde daarin iets over zijn eigen jeugd. „Zijn vader, die ook predikant was, catechiseerde op zaterdag zijn eigen kinderen. Die moesten op zondag de preek navertellen.”

Hoe beoordeelt u Willem Sluiter?

„Hij komt op me over als een rustige en geleerde man die op de Heere wees als het begin en het einde van alle dingen, maar die zijn gevoelens weinig toonde. Over duidelijke leerstukken viel met hem niet te onderhandelen. Dat was geen hardheid, maar het bedoelen van Gods eer. Dat spreekt me aan. Ook in deze tijd is het belangrijk om bovenal Gods Woord te laten spreken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer