OM ontevreden over aanpak criminaliteit bedrijfsleven
De leiding van het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland is niet tevreden met de aanpak van criminaliteit tegen het bedrijfsleven. Politie en justitie voldoen lang niet altijd aan de minimumeisen die het college van procureurs–generaal hierover in de zogenoemde aanwijzing voor de opsporing heeft neergelegd.
De OM–top heeft daarom een brief naar alle hoofdofficieren van justitie gestuurd, waarin onder meer staat dat het niet goed reageren op aangiftes het vertrouwen in politie en justitie ondergraaft. Het college heeft vastgesteld dat er niet altijd een politieonderzoek volgt bij ingrijpende strafbare feiten, waarbij een bedrijf forse schade lijdt. Dat zou volgens de aanwijzing die sinds 1 maart van kracht is wel degelijk moeten.
In september uitte de werkgeversorganisatie VNO–NCW nog zware kritiek op de „passieve houding" van politie en justitie bij het bestrijden van criminaliteit tegen het bedrijfsleven. Die kritiek wordt nu dus gedeeltelijk door de leiding van het OM erkend.
„De recente voorbeelden van acties van dierenactivisten lijken een bevestiging te geven van onvoldoende onderzoek van de politie", meent het college van procureurs–generaal. Bij dergelijke acties wordt niet alleen forse schade toegebracht, maar is ook vaak sprake van grof optreden door een vaste groep activisten. „Juist daarom is er sprake van grote maatschappelijke zorg die een actieve opstelling van de politie nodig maakt", menen de procureurs–generaal.
Ook heeft de OM–top geconstateerd dat in veel kleinere gevallen met kleinere schades, onderzoek achterwege blijft. Dat terwijl in die zaken vaak de verdachte bekend is of snel gevonden kan worden. „Het is niet juist als ondernemers te horen zouden krijgen dat hun criminaliteit geen prioriteit heeft of dat andere criminaliteit nu eenmaal voorgaat", benadrukt de leiding van het OM. „Ook gebrek aan capaciteit mag niet als reden worden aangevoerd om ondernemerscriminaliteit te negeren."
Een onderzoek van VNO–NCW onder de eigen leden maakte duidelijk dat veel ondernemers het optreden van de politie vaak zien als laks, ongemotiveerd en initiatiefloos. „Zakelijke criminaliteit heeft geen prioriteit. De politie gaat ervan uit dat de schade toch wel door de verzekering wordt gedekt", zo tekende de werkgeversorganisatie tijdens het onderzoek uit de mond van een lid op. Ook ergeren ondernemers zich aan de gebrekkige informatie over het verloop van het politieonderzoek.
VNO–NCW is tevreden over de aanwijzing van het OM. „Maar we moeten het eerst nog zien gebeuren dat het bedrijfsleven ook daadwerkelijk meer prioriteit krijgt", aldus secretaris A. Volkers van VNO–NCW. Het werd volgens hem ook tijd dat er gewerkt zou worden aan een meer fatsoenlijke bejegening. „Zo kregen ondernemers te horen: ’Waar maakt u zich druk om? Het gaat toch alleen om geld?’ Terwijl sommige bedrijven verhuizen of zelfs de deuren sluiten na een bedreiging."