JBGG vraagt met jeugdwerkactie 2014 aandacht voor naaste
ROTTERDAM. De Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG) heeft dinsdag in Rotterdam het startsein gegeven voor de actie ”In het hart, in het oog”. De jeugdbond wil in de gemeenten zo aandacht vragen voor het omzien naar elkaar.
In witte polo’s gehuld geeft het jeugdbondteam in het inloop- en Bijbelhuis in de Rotterdamse Gouwstraat het voorbeeld. Dat doet het onder het motto JBGG-Doet! Daarmee laat het team zien hoe de actie kan worden vormgegeven. Na de koffieronde met versnapering gaan enkelen in de keuken aan de slag. Een grote schoonmaak is van tijd tot tijd nodig. De jeugdbondmedewerkers steken enthousiast de handen uit de mouwen. Anderen maken de boekenplanken stofvrij of gaan aan het opruimen in de kelder.
Jeugdwerkadviseur en actiecoördinator Sjaak Jacobse heeft misschien voor het eerst in zijn leven een bezem vast. Zonder hoogtevrees beklimt hij via de ladder het dak van de inloopwinkel. Eerst maakt hij de goot en daarna de waterafvoer schoon. Zijn veegactie levert vuilniszakken vol bladeren op.
In negen avonden hebben ruim 600 leidinggevenden van jeugdverenigingen voorlichting gekregen over wat ze voor de jeugdactie 2014 allemaal kunnen ondernemen. ”In het hart, in het oog” is de opvolger van de jeugdactie 2011 ”Wordt vervolgd”. Elke drie jaar organiseert de jeugdbond een actie. Dit keer telt de actie drie deelthema’s: weerbaarheid van jongeren, zorg voor elkaar in de gemeente en de boodschap van de gemeente voor de samenleving. JBGG-directeur L. A. Kroon: „Het gaat erom vanuit een bewogen hart oog te hebben voor de ander.”
Met de opbrengst steunt de jeugdbond nieuwe projecten van organisaties zoals De Vluchtheuvel, Helpende Handen, stichting Ontmoeting en de deputaatschappen evangelisatie en diaconale en maatschappelijke zorg.
In het inloophuis –waar dagelijks buurtbewoners binnenlopen– vertelt Wil (58) hoe hij aan lagerwal is geraakt door voor katvanger te spelen. „Werk, huis, vriendin, alles kwijt. Na drie jaar schuldsanering kon ik weer met een schone lei verder.” Via stichting Ontmoeting kreeg hij huisvesting. Eerst begeleid wonen en nu zelfstandig.
Via Ontmoeting kwam Wil ook bij In de Gouwstraat. Zijn hele leven is hij blijven geloven, zegt hij. „Ik ben in de Jozefstraat in Rotterdam geboren, rooms-katholiek opgevoed, misdienaar geweest, heb op de Mariaschool gezeten en heb later gewoond in de Jeruzalemstraat in Kralingen, tegenover de kerk. Dat is allemaal niet zo maar.”
De Bijbels gaan open. Wybe Stout stelt de gasten voor om beurten twee verzen van Lukas 1 te lezen.
Na de soep gaat het jeugdbondteam ’s middags aan de slag bij stichting Ontmoeting. Het team wil laten zien dat het iets voor de buurt wil doen. Er wordt zwerfvuil verzameld en er verdwijnen kerstkaartjes in brievenbussen in buurt.
Later op de middag staat het koffieschenken in verzorgingshuis d’Amandelhof in Capelle aan den IJssel op het programma.
Omdat de jeugdvereniging van Rotterdam-Alexanderpolder met de vorige actie hoog heeft gescoord wordt hier een avondmaaltijd georganiseerd voor jongere en oudere gemeenteleden.