Binnenland

Twee uitgezette Edese SGP’ers bedanken als lid van „deze SGP”

EDE. Twee van de drie fractie­leden die in maart uit de Edese SGP-fractie zijn gezet, bedanken per direct voor het lidmaatschap. Dat maakten de twee, A. R. Pluimers en H. Kok, dinsdag bekend. De twee kregen geen plaats meer op de definitieve kandidatenlijst.

Redactie regio
26 November 2013 21:37Gewijzigd op 15 November 2020 07:19
beeld RD
beeld RD

Pluimers en Kok sluiten in hun verklaring aan bij wat SGP-lijsttrekker Van de Weerd in een plaatselijke krant zou hebben gezegd: „Er wordt nu anders naar raadsleden gekeken dan de jaren ervoor. Onze interpretatie is dan ook dat je als raadslid van de huidige SGP te Ede meer een dienstknecht moet zijn van mensen dan dat je Gods Woord als hoogste leidraad gebruikt in het politieke leven.”

Pluimers en Kok zeggen dan ook „niet anders te kunnen dan per direct te bedanken als lid van de SGP. De koers van deze SGP kunnen wij niet onderschrijven.”

Het derde raadslid dat uit de fractie werd gezet, E. Jansen, bezet de derde plaats op de lijst. Hij keerde dinsdag vanuit de afgesplitste Fractie Nieuw terug in de SGP-fractie van Ede.

Bestuurswoordvoerder L. Kiste­man zei dinsdagavond het „heel jammer” te vinden dat Pluimers en Kok deze stap hebben gezet. Met Pluimers is een gesprek gevoerd om hem een plek op de lijst te geven, maar deze wilde dat niet.

Kisteman wil de suggestie van Pluimers en Kok dat de zittende SGP-raadsleden „dienstknechten van mensen” en „niet principieel” zouden zijn, niet voor zijn rekening nemen. Ook met hun uitspraak dat de SGP anders zou zijn dan vroeger, is hij het niet eens. „Op de lijst staan volbloed SGP’ers, die niet anders zijn dan vier, acht of tien jaar geleden.”

Kisteman zei desgevraagd zich de teleurstelling van raadslid A. Versteeg te kunnen voorstellen. Deze staat op een onverkiesbare twaalfde plek. Volgens Kisteman heeft Versteeg „geen specifieke rol” gespeeld in het conflict met de uitgezette fractieleden.

Met het verdwijnen van de hervormde raadsleden Versteeg en Mosterd staan er bij de eerste acht kandidaten geen hervormden uit de Protestantse Kerk in Nederland meer op de lijst. Versteeg uitte daar dinsdag zijn zorg over.

Kisteman: „We hebben de kandidaatsstelling met ernst gedaan. Daarbij hebben we de kerkelijke achtergrond minder laten meewegen dan de vraag of de kandidaten principieel en deskundig zijn en uit welke plaats binnen de gemeente Ede ze afkomstig zijn. Het was dit keer praktisch onmogelijk om met alle aspecten rekening te houden.”

Op de eerste zes, verkiesbare plaatsen van de lijst staan drie leden van de Oud Gereformeerde Gemeenten (in Nederland).

Scheidend raadslid Mosterd gaf dinsdag in de plaatselijke krant Ede Stad het advies een voorkeurstem op Versteeg uit te brengen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer