Veel banen op de tocht rond ASML en Philips
In de regio Eindhoven staan duizenden banen op de tocht in de nasleep van de tegenvallende ontwikkelingen bij bedrijven als ASM Lithography, Toolex en Philips.
Toeleverende hightechondernemers in de regio hebben te kampen met enorme omzetverliezen en dreigen zelfs om te vallen, aldus bestuurder F. Donders van werkgeversvereniging FME-CMW Zuid-Nederland vrijdag.
Nadat eerst de uitzendkrachten het veld hebben moeten ruimen, dreigen nu de vaklieden eruit te worden gezet. „Sommige bedrijven die voor een zeer groot deel afhankelijk zijn van juist ASML of Toolex, zien hun omzet met meer dan 20 procent afnemen”, rekent Donders voor. „Maar de salariskosten gaan gewoon door, met als uiteindelijke consequentie faillissement.”
De regio wil het tij echter met alle macht keren en de vaklieden voor de sector behouden voor betere tijden. Daarom is voor 25 bedrijven, met in totaal 7500 werknemers, bij de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid arbeidstijdverkorting aangevraagd. In de tijd dat er geen werk is, gaan de werklieden evenwel niet thuiszitten, maar een opleiding volgen.
Volgens Donders zijn de werkgevers bereid het niet-volledig werkende personeel volledig door te betalen, met de steun van minister Vermeend. Ook uit de scholingsfondsen in de sector is geld beschikbaar. Om ’overtolligheid’ op te vangen, zouden bedrijven bovendien werknemers vaker bij elkaar kunnen inlenen, buiten de reguliere bemiddelingsbedrijven om.
FME-CWM werkt bij de constructie samen met collega-werkgeversvereniging Metaalunie, de gemeente Eindhoven, de arbeidsbureaus en de vakbonden. Minister Vermeend heeft nog geen toestemming voor arbeidstijdverkorting gegeven. Donders vertrouwt erop dat dat binnenkort gebeurt. „Want als deze bedrijven failliet zouden gaan, trekken zij nog eens tienduizenden extra banen in de regio met zich mee.”