Synode HHK stelt protocol seksueel misbruik vast
ELSPEET. De generale synode van de Hersteld Hervormde Kerk heeft een protocol vastgesteld voor gemeenten die geconfronteerd worden met seksueel misbruik in pastorale en gezagsrelaties.
Het breed moderamen van de synode moet binnen afzienbare tijd zorgen voor een meldpunt seksueel misbruik en de benoeming van verschillende deskundigen, waarna het geheel in werking zal treden. Het protocol is van toepassing in situaties van seksueel misbruik waarbij een ambtsdrager, een kerkelijk werkende of een persoon die een kerkelijke functie vervult, betrokken is. Enkele noodzakelijke kerkordelijke bepalingen werden hiervoor aanvaard.
De synode, die vrijdag en zaterdag te Elspeet vergaderde, werd geopend door de preses –ds. L. W. Ch. Ruijgrok– met Jeremia 1:1-12. De vergadering koos ds. A. P. Muilwijk (Loon op Zand) in de plaats van ds. N. den Ouden (Sint Maartensdijk) in de commissie toelating. Ds. A. Kos (Hardinxveld-Giessendam) werd benoemd in de generale commissie voor het opzicht in de plaats van ds. C. M. Buijs (Elspeet). Laatstgenoemde werd benoemd in het college visitatoren-generaal.
De werkgroep archieven meldde de voorgenomen publicatie van een brochure met richtlijnen voor het beheer van de kerkelijke archieven, waarbij de nodige praktische zaken op landelijk niveau zullen worden geregeld.
De synode stelde diverse jaarplannen en begrotingen voor het jaar 2014 vast, waaronder het jaarplan van de generale diaconale commissie, dat de titel ”Dienen in crisistijd” draagt. De commissie zal zich onder andere bezighouden met voorlichting over de veranderingen in de jeugdzorg. De toerusting van (nieuwe) diakenen is een blijvend aandachtspunt.
Uit het eveneens vastgestelde jaarplan van de commissie zending blijkt dat de commissie het zendingswerk in Malawi wil consolideren om daardoor de verzelfstandiging van de Reformed Presbyterian Church (RPC) te bevorderen. Theologisch onderwijs voor diverse doelgroepen, onder andere via de Bijbelschool, blijft een van de belangrijkste aandachtspunten.
Op het gebied van diaconaat wordt er nieuw beleid ontwikkeld en worden de gewenste aanpassingen gedaan. Er zal minder personele inzet vanuit Nederland zijn; in plaats daarvan wordt er gestreefd naar toerusting op het punt van het diaconaat.
Het zendingswerk in Suriname behoeft verdere uitbouw. Dit zal met name gestalte krijgen in de uitzending van de aanstaande zendingspredikant kand. A. Meuleman in 2014. De financiën op het gebied van zending ontwikkelen zich in de goede richting. Voor 2014 is er, in tegenstelling tot 2013, geen verlies meer begroot. De belangrijkste oorzaak is de besparing op personele inzet.