Kerksluiting protestantse gemeente Hoogeveen
De zes wijkgemeenten van de protestantse gemeente Hoogeveen krijgen langer de tijd om te reageren op de voorgenomen sluiting van drie van de zes kerkgebouwen. Dat heeft de algemene kerkenraad (AK) onlangs besloten.
In februari neemt de AK, na het consulteren van de wijkgemeenten, een definitief besluit. AK-voorzitter Siebrand Bisschop laat desgevraagd weten dat het uitstel niet te maken heeft met emoties, maar met gewenste zorgvuldigheid. „De voorgenomen sluiting brengt natuurlijk emoties met zich mee, maar we hebben tot nu toe in goede harmonie met elkaar kunnen overleggen over deze pijnlijke beslissingen.”
De AK heeft besloten drie kerken te verkopen: de Oosterkerk (2017), de Kerkboerderij (2019) en de Grote Kerk (2020/2021). Als verkoop van de Grote Kerk, een monument, geen optie is, wil de AK een stichting oprichten die het gebouw overneemt. De zondagse erediensten zouden dan nog in de Grote Kerk kunnen plaatsvinden. Kerken die openblijven, zijn de Goede Herderkerk, de Hoofdstraatkerk en de Vredehorst. De sanering is volgens de AK nodig omdat er anders tot 2017 zo’n 1,6 miljoen euro meer zou worden uitgegeven dan er aan vrijwillige bijdragen binnenkomt. De gemeente telt 9500 leden. Jaarlijks daalt het ledental met 4 procent. De AK verwacht dat er door de te nemen maatregelen –het afstoten van kerkgebouwen, het terugbrengen van het aantal predikantsplaatsen van tien naar zes en het bezuinigen op de overige personeelskosten– rond 2016 weer een overschot op de begroting zal ontstaan.
Op dit moment maken wijk 1 (Gereformeerde Bond) en wijk 2 (confessioneel) gebruik van de Grote Kerk. Wijk 1 is bezig met het beroepen van een predikant voor ruim 0,4 fte. De Gereformeerde Bond geeft vanuit zijn steunfonds voor vier jaar ondersteuning.