Kerk & religie

„Hoofdbestuur GB staat voor belangrijke keuzes”

AMSTERDAM. De Gereformeerde Bond (GB) in de Protestantse Kerk in Nederland staat voor de keuze te blijven balanceren tussen zijn verschillende flanken, bewust te vernieuwen op onderdelen of te hergroeperen.

Redactie kerk
18 November 2013 18:17Gewijzigd op 15 November 2020 07:07
Vergunst. beeld RD, Henk Visscher
Vergunst. beeld RD, Henk Visscher

Dat stelt godsdienstsocioloog Teus van de Lagemaat in zijn proefschrift ”De stille evolutie. Individualisering in de Gereformeerde Bond”, dat hij maandag verdedigde aan de Vrije Universiteit (VU).

Van balanceren is op dit moment echter geen sprake, stelt drs. P. J. Vergunst, algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond. „We proberen te luisteren naar de Bijbel en dat toe te passen op de situatie nu. Het gaat ons er niet om om de ene keer de ene flank erbij te houden en de andere keer de andere. Dat is wat Van de Lagemaat met het woord balanceren aangeeft. We gaan in gesprek met de volle breedte van onze achterban. Dat hebben we onlangs in besloten kring gedaan met een groep theologen die de diversiteit aan meningen ten aanzien van de plaats van Israël in de breedte van de Gereformeerde Bond vertegenwoordigen.”

Ook „vernieuwen om relevanter te zijn”, zoals de promovendus voorstelt, is geen optie voor Vergunst. „Dat betekent dat we onze gereformeerde identiteit los zouden laten of op z’n minst zouden relativeren. Daarmee geef je je bestaansrecht op.”

De manier van leidinggeven nu is een andere dan vijftien jaar geleden, stelt Vergunst. Dat sluit aan bij de individualisering die Van de Lagemaat signaleert. „We reiken op de Bijbel gefundeerde argumenten aan in de hoop dat kerkenraden en gemeenteleden dit voor hun beleid en eigen leven overnemen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer