„Kennedy is voor mij niet meer dan een abstracte figuur”
„Met de vloed van televisieprogramma’s en krantenartikelen die zich dezer dagen bezighouden met de moord op president Kennedy, kan ik natuurlijk moeilijk zeggen dat ik niet weet om wie het gaat en waarom het gaat. Maar voor mij persoonlijk heeft die gebeurtenis niet bij benadering zo’n betekenis als de aanslag op het World Trade Center hier twee jaar geleden. Ik verwachtte toen het ergste, een nieuwe wereldoorlog of zo. Vergeleken daarmee is de moord op Kennedy verre geschiedenis en de man zelf is voor mij niet meer dan een abstracte figuur in die geschiedenis”, aldus de 21-jarige onderwijzeres Elizabeth McNolpe.
Zij vertelt dat er bij haar thuis door haar ouders wel eens over Kennedy werd gesproken, maar dan meestal in relatie tot actuele gebeurtenissen. „Toen president Clinton in de problemen kwam door de Lewinsky-affaire, zei mijn vader eens dat dat waarschijnlijk meer aan de agressieve pers en media lag dan aan Clinton zelf. Volgens hem was John Kennedy -ondanks z’n publieke aureool- net zo’n rokkenjager geweest als zijn latere partijgenoot. Alleen was het in de jaren zestig ”not done” om daar aandacht aan te besteden. Ik weet daar weinig van; misschien heeft hij gelijk.”
Geschiedenis
Er werd bij Elizabeth thuis weinig over politiek gepraat. „Mijn ouders zijn erg nuchtere mensen. Zij stemmen trouw, maar zijn niet aangesloten bij een van de grote partijen. Uiteraard wordt tegenwoordig de oorlog in Irak wel op school besproken onder collega’s, maar ik weet daar te weinig van om een uitgesproken standpunt in te nemen. Dat is ver weg, maar veel verder weg is het drama dat zich lang voor mijn geboorte afspeelde in Dallas en dat Amerika en de wereld toen schokte.”
Is het geschiedenis? „Ja het is geschiedenis, zoals de Tweede Wereldoorlog geschiedenis is, niet alleen voor mij maar uiteraard nog meer voor de jonge kinderen die ik nu lesgeef. De septemberaanslag was werkelijkheid voor hen, hier in hun eigen stad en dat geldt voor mij hetzelfde. Ik kan mij wel voorstellen dat de moord op president Kennedy voor veel landgenoten indertijd even dramatisch, even schokkend en ongrijpbaar was, maar voor mij is dat verre geschiedenis, net als bijvoorbeeld de oorlog in Vietnam, de Tweede Wereldoorlog of zelfs onze eigen burgeroorlog. Geschiedenis, interessant voor historici, maar voor mij zijn dat verre, abstracte gebeurtenissen en dat is de figuur van John Kennedy voor mij ook.”