Kerk & religie

Oud gereformeerde bibliotheek verhuisd naar Barneveld

BARNEVELD. De bibliotheek van de Oud Gereformeerde Gemeenten is verhuisd van Zoetermeer naar Barneveld. Inmiddels staat de helft van de collectie op de plank. Op zolder staan nog meer dan 120 dozen te wachten.

Jan van ’t Hul
24 October 2013 10:13Gewijzigd op 15 November 2020 06:35
J. M. Verwijs, algemeen medewerker van het kerkelijk bureau van de Oud Gereformeerde Gemeenten, is benoemd tot bibliothecaris van de kerkbibliotheek. beeld RD, Anton Dommerholt
J. M. Verwijs, algemeen medewerker van het kerkelijk bureau van de Oud Gereformeerde Gemeenten, is benoemd tot bibliothecaris van de kerkbibliotheek. beeld RD, Anton Dommerholt

Drs. J. M. Verwijs, algemeen medewerker van het kerkelijk bureau, is benoemd tot biblio­thecaris. Hij legt uit hoe de bibliotheek in elkaar steekt: „Hier beneden staan de mooie boeken. Linksboven staat Matthew Henry in de oude druk. Daarna komen Engelse en Schotse schrijvers, dan Nederlandse oude schrijvers, ook in oude druk, vervolgens verschillende Bijbelverklaringen en catechismusverklaringen van meer dan tien predikanten. Daarna volgen de thema’s ethiek, kerkorde en dogmatiek. Vrijwel alles is gekregen, van particulieren en van uitgevers.”

Boven op zolder staat de rest, meditatieve werken, levensbeschrijvingen, stichtelijke lectuur, kerkbladen van alle plaatselijke gemeenten. „Dat moet allemaal nog worden uitgepakt.”

De boeken in Barneveld worden gratis uitgeleend. „Het is natuurlijk de bedoeling dat boeken ook echt gelezen worden. En ik hoop dat door de meer centrale ligging van de bibliotheek er nu ook meer gebruik van zal worden gemaakt.”

Verwijs (37) werd per mei 2012 benoemd als parttimemedewerker van het kerkelijk bureau. Sinds augustus van dit jaar is hij volledig in dienst als beoogd opvolger van algemeen secretaris A. A. Klein.

Verwijs groeide op in Sint Philipsland. Na de pabo werd hij leerkracht aan de Joos van Larenschool in Arnemuiden, daarna docent voortgezet onderwijs aan het Calvijn College in Krabbendijke. Ondertussen studeerde hij Nederlandse taal- en letterkunde in Antwerpen. Aan het Ruusbroecgenootschap (instituut voor de geschiedenis van de spiritualiteit in de Nederlanden tot 1750) specialiseerde hij zich op onderzoek van oude preken. Hij studeerde af op het prekenboekje ”Keurlyke Bybelstoffen” van de nadere reformator Johannes Kloeck (1641-1714).

Tot het takenpakket van Verwijs behoort onder meer het ondersteunen van de verschillende deputaatschappen van de Oud Gereformeerde Gemeenten, het beheren van het kerkelijk bureau, het samen met anderen verzorgen van het tweewekelijks verschijnende Kerkblad en het redigeren van de prekenserie ”Der vaderen erfenis”.

In het Kerkblad schrijft Verwijs de series ”Planten in de Bijbel” en ”Van Achterberg tot Zoetermeer”, waarin hij alle plaatselijke oud gereformeerde gemeenten belicht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer