Binnenland

„Niet nagedacht over gevolgen draagmoederschap”

HEERLEN. De ouders die een kind hebben gekregen uit anoniem donormateriaal met hulp van een draagmoeder, hebben de Nederlandse regelgeving op meerdere punten overtreden.

Anca Boon
23 October 2013 21:11Gewijzigd op 13 April 2023 12:54
Foto ANP
Foto ANP

„Wij kwamen voor een voldongen feit te staan”, schrijven de gynaecologen in Heerlen die de draagmoeder tijdens de zwangerschap begeleidden in Medisch Contact.

In Nederland is draagmoederschap slechts onder strikte voorwaarden toegestaan. De vrouw met een kinderwens mag niet ouder zijn dan 41. (De wensouders waren ten tijde van de zwangerschap 34 jaar.) De procedure is toegestaan als een zwangerschap gevaarlijk is voor de vrouw of als haar baarmoeder afwezig is of niet goed functioneert. De eierstokken moeten intact zijn, zodat zij de biologische moeder van het kind kan zijn.

Een van de punten waarop deze zaak strijdig was met de Nederlandse regels, is de leeftijd van de draagmoeder. Ze was 47 jaar, terwijl in ons land een grens geldt van 45 jaar.

Verder is psychologisch onderzoek in Nederland verplicht, om te bepalen of de draagmoeder mogelijke problemen rond de zwangerschap het hoofd kan bieden. „Wat bijvoorbeeld als de wensouders wel prenatale screening willen laten verrichten, maar de draagmoeder niet? De draagmoeder in onze casus, die overigens zelf een psychiatrisch belaste voorgeschiedenis had, heeft in het buitenland geen enkele vorm van screening op dit gebied gehad.”

De donoren van de ei- en de zaadcel zijn onbekend. In Nederland is anonieme donatie verboden sinds in 2004 bij wet is vastgelegd dat een kind het recht heeft te weten wie zijn biologische ouders zijn. „Dit recht is dit kind ontnomen door te werken met anonieme donoren.” In Spanje en Frankrijk is echter wettelijk alleen anonieme donatie toegestaan.

„Dat dit kind gewenst is, staat buiten kijf. Maar het zal zijn biologische ouders nooit kunnen leren kennen.” Toen de artsen dit met de wensouders bespraken, bleek dat die nooit over deze gevolgen hadden nagedacht. „De betrokken partijen waren van mening op een vrij eenvoudige manier een ‘eigen’ kind te kunnen krijgen. Bij alle mogelijke consequenties werd niet stilgestaan, laat staan dat zij zich ervan bewust waren dat dit feitelijk een illegaal traject was.”

Na overleg met de Raad voor de Kinderbescherming en de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie werd besloten dat het paar de baby kreeg toegewezen, ondanks de overtreding van de regels. „In het belang van het kind.”

Meer over
Draagmoederschap

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer