„Paus redde meer dan 1000 personen tijdens militaire junta Argentinië”
Bij het aantreden van kardinaal Bergoglio als paus Franciscus deden geruchten de ronde dat hij en de leden van de militaire dictatuur van Argentinië onder één hoedje hebben gespeeld. Een pas verschenen boek beweert het tegendeel: de paus heeft meer dan duizend levens gered.
Het Vaticaan heeft de aantijgingen altijd ontkend. Niet lang na de inauguratie van de paus afgelopen voorjaar zakte het nieuws over een mogelijk kwalijke rol tijdens de zogeheten vuile oorlog in de jaren 1970 naar de achtergrond.
Journalist Nello Scavo van de rooms-katholieke krant Avvenire heeft geprobeerd Bergoglio’s optreden uit die tijd te reconstrueren. Zijn 192 pagina’s tellende boek daarover, het resultaat van een half jaar onderzoek, is pas verschenen. Met een verwijzing naar Oskar Schindler, de Duitser die in de Tweede Wereldoorlog joden redde, heet het boek ”De lijst van Bergoglio, gered door Franciscus tijdens de dictatuur. Een nooit eerder verteld verhaal”.
De titel laat geen onduidelijkheid bestaan over de uitkomst van het onderzoek van Scavo. Volgens de schrijver kan „met enige voorzichtigheid” worden gezegd dat ten minste 100 personen zijn gered, aldus nieuwsbronnen. Honderden anderen zijn indirect door het werk van Bergoglio in veiligheid gebracht. Scavo komt in totaal uit op meer dan 1000 personen.
Bergoglio gaf dissidenten, die moesten vrezen voor hun leven, bijvoorbeeld een plek op het Maximo College van San Miguel in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Studenten op de opleiding wisten van niets. Ze dachten dat de nieuwkomers vorming zouden krijgen op het instituut of dat het ging om rooms-katholieken in retraite. De vluchtelingen werden vervolgens naar landen als Brazilië gebracht met als dekmantel daar een jezuïtisch netwerk op te richten.
Omdat Bergoglio hoofd van de jezuïeten was in Argentinië en nauwelijks over zijn reddingswerk heeft gesproken, werd hij lange tijd verdacht van medeplichtigheid met de dictatuur. Bovendien was de Rooms-Katholieke Kerk niet van geheel onbesproken gedrag. Jarenlang bleef de geestelijke het verwijt achtervolgen dat twee jezuïeten, Franz Jalics en Orlando Yorio, door zijn toedoen gevangenisstraf kregen.
Volgens Scavo kon Bergoglio niet over zijn daden praten, om de vluchtelingen niet gevaar te brengen. Ook nu heeft de paus niet meegewerkt aan het boek, aldus de journalist.
Jalics heeft in een verklaring bij het aantreden van de paus laten weten dat Bergoglio niet de hand heeft gehad in de arrestatie. Orlando is inmiddels overleden. Volgens Jalics heeft de paus zich ingezet voor hun vrijlating.
Zie ook:
Paus moet archieven over dictatuur openen
Megaproces Argentijnse dictatuur van start
Videla: Kerk diende junta van advies
Argentijnse priester krijgt levenslang
Priester berecht voor misdaden tijdens dictatuur