Bouw ggiN Ochten met veel vrijwilligers
„Christus is het Fundament, de eerste Steen.” Zo sprak ds. J. Roos uit Barneveld tijdens de eerstesteenlegging –zaterdag– van de nieuwe kerk van de gereformeerde gemeente in Nederland te Ochten, in nieuwbouwwijk De Triangel.
De consulent sprak in de nieuwe kerkzaal naar aanleiding van de belijdenis van Petrus in Mattheüs 16:13-19. Hij stelde de gemeente voor de vraag: Wie zegt u dat Ik, de Zoon des mensen, ben?
„Tegenwoordig”, merkte ds. Roos op, „zou een moslim zeggen: Een groot profeet, maar niet de Zoon van God. Een seculier persoon zal beweren: Een goed mens, maar of hij ook bestaan heeft, weet ik niet. Een belijdend kerklid zal op grond van de Bijbel beamen: Hij is de Christus. Maar houdt die belijdenis stand bij de hemelpoort?”
Petrus deed echter een geloofsbelijdenis, aldus de predikant. „Gij zijt de Christus. Hij beoefende op dat moment het oprechte geloof: in zijn belijdenis van de ambtsnaam Christus lag vastheid en zekerheid.”
Christus spreekt Petrus daarop zalig. „Hij ziet Petrus staan als Zijn uitverkoren kind, voor wie Hij zou sterven. Hij wijst op hem: Gij zijt Petrus –steenrots– en vervolgens op Zichzelf: Op deze petra zal Ik Mijn gemeente bouwen. Christus Zelf is het Fundament, de eerste Steen, de Belijdenis waarop de Kerk is gebouwd. Die Steen is gelegd door God de Vader: Ik leg een grondsteen in Sion, een beproefde Steen, een kostelijke Hoeksteen.”
De Barneveldse predikant sprak de wens uit dat het nieuwe kerkgebouw een echte Petrakerk zal mogen worden. Hij hoopt dat de Heere in de gemeente van Ochten „mensen tot levende stenen in het Godsgebouw zou willen maken. Dan zal er eerst een schuldbelijdenis zijn, een toevallen van Gods recht, alvorens er een geloofsbelijdenis zal kunnen plaatshebben.”
„Eens zal ook van deze kerk geen steen op de andere gelaten worden”, aldus ds. Roos. „Maar de levende stenen zullen eens worden overgezet in het eeuwig huis des Vaders. Daarvan zal geen steen achterblijven.”
De –vacante– gereformeerde gemeente in Nederland in Ochten bouwt een nieuw kerkgebouw in nieuwbouwwijk De Triangel. Het bedehuis moet plaats gaan bieden aan 625 kerkgangers, vertelt diaken A. Schalk uit Echteld, voorzitter van de bouwcommissie. Dit aantal is gebaseerd op het aantal parkeerplaatsen, namelijk 125. De kerk kan, indien nodig, uitgebreid worden met een galerij. „In de kerkzaal zelf kunnen we eventueel al uitbreiden tot 730 zitplaatsen. Voorwaarde hiervoor is dat er dan ook extra parkeerplaatsen beschikbaar zijn.”
Voor catechese en andere bijeenkomsten is de kelder beschikbaar. Door middel van schuifwanden kunnen hier zes zalen worden gemaakt. Ook zijn er een keuken, een opbaarruimte, diverse bergingen en een fietskelder in ondergebracht.De kosten van de nieuwbouw zijn geraamd op 3,9 miljoen euro. Om de kosten te drukken wordt er gebruikgemaakt van vrijwilligers en gemeenteleden. Naast vele andere klussen bouwen zij onder toezicht van orgelmakerij Klop uit Garderen het nieuwe pijporgel.
Op de huidige locatie is uitbreiding van de kerk niet mogelijk. Met het huidig aantal zitplaatsen is het bedehuis wekelijks vol. Schalk: „Zelfs in de consistorie zitten mensen, omdat er in de kerk zelf geen ruimte meer is. Het aantal kerkgangers schat ik op 425.”
De gemeente werkt samen met de naastgelegen Sebaschool. De reformatorische basisschool gebruikt samen met de kerk een parkeerterrein. „De kinderen hebben weinig ruimte op hun eigen plein, dus dat is nu mooi opgelost.” Als het kerkgebouw in april 2014 gereed is, komt er ook een aantal gezinnen uit de moedergemeente Opheusden over.
Ds. Chr. van de Woestijne
Van 1970 tot aan zijn overlijden in 1988 woonde ds. Chr. van de Woestijne in Ochten, waar hij hulpdiensten verleende in de gereformeerde gemeente in Nederland (ggiN). Christiaan van de Woestijne werd op 10 mei 1911 geboren in Sint Jan ten Heere, bij Domburg. Hij studeerde aan de Theologische School van de Gereformeerde Gemeenten in Rotterdam en werd op 5 september 1940 tot predikant bevestigd in Ridderkerk. Hij diende deze gemeente tot 21 maart 1950. Op 23 maart 1950 verbond ds. Van de Woestijne zich aan de gereformeerde gemeente te Barneveld. In 1953 ging hij met een deel van deze gemeente over naar de Gereformeerde Gemeenten in Nederland. De ggiN te Barneveld diende hij van 1953 tot 1970. Na zijn emeritaat, op 15 april 1970, vestigde hij zich te Ochten. Zijn weduwe overleed in november 2011.