Obama berust niet in sluiting overheid
WASHINGTON (ANP/RTR). De Amerikaanse president Barack Obama legt zich niet bij voorbaat neer bij de dreigende sluiting van diverse overheidsdiensten omdat Democraten en Republikeinen het niet eens kunnen worden over de overheidsbegroting. Dat liet hij maandag weten.
Obama gaf aan zowel later op maandag, als op dinsdag en woensdag met de belangrijkste politieke leiders te zullen praten om een oplossing te vinden. Hij gaf nogmaals aan achter een voorstel van de door de Democraten gedomineerde Senaat te staan, dat voorziet in genoeg financiële ruimte om de overheid tot half november draaiende te houden. Daarbij wordt niet gesneden in zijn zorgverzekeringswet.
Het Amerikaanse Congres heeft in principe tot maandag middernacht (lokale tijd) om een compromis te sluiten over de begroting. Lukt dat niet, dan dreigt de tijdelijke sluiting van niet-essentiële overheidsdiensten, waardoor zo’n 800.000 ambtenaren met onbetaald verlof zouden worden gestuurd.
Zonder akkoord gaan waarschijnlijk nationale parken dicht, worden visa-aanvragen niet of veel langzamer behandeld en komen diensten op onder meer het gebied van zorg en milieu stil te liggen. Het zou overigens al de 17e keer zijn sinds 1977 dat door politieke onenigheid de overheid deels op slot gaat. De laatste keer was in januari 1996.
De tijdelijke sluiting van de overheid, waarbij essentiële taken als sociale voorzieningen en de controle van het luchtruim buiten schot blijven, kan al een zware rem zetten op de economische groei in de Verenigde Staten. Op de achtergrond speelt echter de nog grotere dreiging mee dat de overheid binnenkort niet meer aan haar financiële verplichtingen kan voldoen.
Die dreiging wordt werkelijkheid als de politici volgende maand ook geen akkoord weten te sluiten over de verhoging van de limiet die is gesteld aan de Amerikaanse staatsschuld. De Republikeinen willen hun toestemming voor die verhoging, net als hun akkoord voor de begroting, koppelen aan uitstel van de invoering van de zogenoemde Obamacare, die voorziet in een zorgverzekering voor alle Amerikanen. Democraten weigeren hiermee in te stemmen.