RWI: politiek moet arbeidsmarktbeleid meer loslaten
Het arbeidsmarktbeleid holt voortdurend achter de feiten aan en is te veel in regels gevat. De politiek moet durven gemeenten, werkgevers– en werknemersorganisaties en instellingen als het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen en het Centrum voor Werk en Inkomen meer „aan de knoppen" te laten zitten en deze organisaties meer ruimte geven bij de uitvoering van het beleid.
Deze boodschap heeft voorzitter J. van Zijl van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) donderdag verkondigd tijdens het najaarscongres ’Golfbreken of meedeinen?’ van het adviesorgaan voor het ministerie van Sociale Zaken. De RWI–voorzitter pleitte voor een soort ’stabiliteitspact’ tussen politiek en de betrokken organisaties op de werkvloer.
Volgens Van Zijl moeten de Tweede Kamer en het kabinet zich meer bezig houden met hoofdthema’s als vergrijzing, flexibilisering van de arbeidsmarkt en het combineren van arbeid en zorg. Door het beleid niet dicht te timmeren met regels kan volgens de RWI–voorzitter sneller worden ingesprongen op conjuncturele schommelingen.
„Nu is het vaak zo dat wanneer bedachte maatregelen eindelijk inzetbaar zijn, de sociaal–economische situatie inmiddels zo is gewijzigd dat ze niet meer nodig zijn", aldus Van Zijl. Zo noemt de RWI–voorzitter de plannen voor de invoering van een sollicitatieplicht voor mensen van 57,5 jaar en ouder een typisch voorbeeld van hoe de politiek achter de feiten aanloopt.
„Het idee voor een sollicitatieplicht voor ouderen is ontstaan in een tijd van hoogconjunctuur toen er veel meer vraag was naar personeel dan nu." Met het oog op de vergrijzing is volgens hem die regel voor de lange termijn wel nodig, maar op de korte termijn moeilijk uitvoerbaar wegens de oplopende werkloosheid en de geringe behoefte bij werkgevers om ouderen aan te nemen.
Volgens Van Zijl moet de politiek meer algemene regels afkondigen, zoals een sollicitatieplicht die in principe geldt voor iedereen. Het Centrum voor Werk en Inkomen, de voormalige arbeidsbureaus, kan in de ogen van de RWI–voorzitter heel goed afwegen bij welke doelgroepen de prioriteit moet komen te liggen.
„Het CWI heeft het meeste zicht op wat de kansen zijn voor mensen op de arbeidsmarkt", stelt Van Zijl. Hij wijst erop dat het CWI momenteel met het oog op de oplopende jeugdwerkloosheid juist veel energie wil steken in de begeleiding van jongeren naar werk. Dan is het volgens hem moeilijk uit te leggen dat de overheid het CWI tegelijkertijd verplicht ouderen achter hun broek te gaan zitten.