Vormingscursus CGK: Rol vrouw door Reformatie veranderd
DRACHTEN. Wat was de rol van de vrouw in de tijd van de Reformatie? Waarom begint het tijdperk van de profeten bij Samuël? Zomaar twee vragen waar de bijna zestig deelnemers van de vormingscursus in Drachten afgelopen zaterdag antwoord op hoopten te krijgen.
De vormingscursussen van de Christelijk Gereformeerde Kerken (CGK), die dit seizoen voor de 44e keer worden georganiseerd, bestaan uit een reeks lezingen die gedurende het jaar op verschillende locaties in het land worden gehouden.
In de eerste van totaal drie lessen ging drs. C. T. Boerke in op de rol van de vrouw in de tijd van de Reformatie. Ze stelde dat de theologie van Luther directe gevolgen had voor de positie van de vrouw. Waar mannen in de middeleeuwen weinig respect voor vrouwen toonden, veranderde dit door het leerstuk van het priesterschap aller gelovigen ten tijde van de Reformatie. „Hierdoor kregen vrouwen een actievere rol in kerk en maatschappij.”
Op het andere deel van de dag gaf ds. J. Westerink les over de profeet Samuël. Hij bakende hierbij het onderwerp nadrukkelijk af bij het boek Samuël en bij Samuël als richter en priester. De christelijke gereformeerde emeritus predikant liet zien hoe Samuël in de Bijbel wordt gezien als een van de grootste profeten van het Oude Testament. Als voorbeeld noemde ds. Westerink Jeremia 15, waar Samuël in één adem wordt genoemd met Mozes.
In navolging van prof. dr. A. H. Edelkoort sprak ds. Westerink over Samuël als „wisselwachter.” Hij bedoelde dat er bij Samuël een wissel omging en dat hij een speciale plaats had in de heilsopenbaring. „Samuël staat op een kruispunt. Vanaf Samuël gaat het richting het koningschap, dat uiteindelijk uitloopt op het eeuwige koningschap van Jezus Christus.”
Ds. Westerink had ook nog een praktische les uit het leven van Samuël. „Die jongens van Samuël dienden de Heere niet. Samuël ontbrak door zijn jaarlijkse rondreizen nogal eens thuis. Het is een risico dat je in de dienst van de Heere er meer voor anderen bent dan voor je eigen gezin.”