‘Molotovman’ wil burgemeesters laten getuigen
DEN BOSCH (ANP). In het hoger beroep tegen ‘de molotovcocktailgooier’ uit het Limburgse Haelen wil advocate Gitte Stevens twee burgemeesters als getuige horen. Ze verdedigt Gijsbert Ruiter (60), die in juni vorig jaar benzinebommen naar de politie gooide. Hij deed dat uit frustratie over het optreden van de autoriteiten in een slepend conflict dat hij heeft met woonwagenbewoners.
De advocate legt haar verzoek vrijdag voor aan het gerechtshof in Den Bosch. Ze wil zowel burgemeester Arno Verhoeven als zijn vervanger Hans Smulders aan de tand voelen. Ruiter werd in april veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 maanden, evenveel als de tijd die hij in voorarrest doorbracht. Het Openbaar Ministerie (OM) had 8 jaar cel geëist.
Zowel het OM als Ruiter ging in hoger beroep. Stevens vindt niet dat haar cliënt straf verdient, omdat hij zwaar overspannen was op het moment van zijn daad. Hij kon niet begrijpen op last van de gemeente een te hoog hek werd weggehaald, dat hij had geplaatst om zich tegen de woonwagenbewoners te beschermen.
De rechtbank heeft eerder een verzoek afgewezen om Smulders als getuige te horen. Volgens advocate Stevens heeft de waarnemend burgemeester gelogen tegen de politie. Ze wil ook dat het hof kennis neemt van een strafzaak uit 2002 tegen haar cliënt, die eveneens met de woonwagenbewoners te maken had en waarin hij uiteindelijk niet werd veroordeeld. Omdat het proces-verbaal van die zitting niet meer beschikbaar is, wil ze dat haar kantoorgenoot Ludo Hameleers als getuige optreedt. Hij stond Ruiter destijds bij. „Ik wil aantonen dat mijn cliënt al 14 jaar getergd wordt”, zei ze. De rechtbank heeft volgens haar erkend dat de voorgeschiedenis een belangrijke rol speelt in deze zaak.
Gaat het hof niet mee in het verzoek haar kantoorgenoot te horen, dan wil ze het hof vragen de rechter en de burgemeester van destijds op te roepen als getuige. Het hof beslist op 20 september of de verzoeken worden ingewilligd.