VN-inspecties bij Damascus begonnen, konvooi beschoten
DAMASCUS (ANP/RTR). VN-inspecteurs zijn maandag begonnen met het onderzoek naar mogelijke gifgasaanvallen in de buurt van de Syrische hoofdstad Damascus. Sluipschutters namen hun konvooi onder vuur. Eén wagen werd uitgeschakeld. De regering en de rebellen gaven elkaar de schuld van het incident.
De inspecteurs hebben waardevolle informatie verzameld. Dat heeft een woordvoerder van de Verenigde Naties gezegd.
In de zuidwestelijke voorstand Mouadamiya hebben ze belangrijke monsters genomen. Dinsdag zetten de inspecteurs het onderzoek voort. Het is niet bekend of ze dan opnieuw naar Mouadamiya gaan. „Ze gaan in elk geval naar een plaats die in verband wordt gebracht met de vermoedelijke gifgasaanvallen van 21 augustus”, zei de woordvoerder. Hij verzekerde dat bewijs voor een gifgasaanval ook na verloop van tijd nog te vinden is.
De inspecteurs keerden volgens ooggetuigen maandagavond naar hun hotel terug. Zij kwamen ruim een week geleden in Damascus aan om eerder gebruik van gifgas in de burgeroorlog te onderzoeken. Woensdag meldden rebellen dat ze aan de rand van Damascus waren aangevallen met chemische wapens. Dat was vooral in Ain Tarma, Jobar en Zamalka aan de oostelijke rand van de stad in de regio die al-Ghouta wordt genoemd. Dat is een vruchtbaar landbouwgebied langs de oostelijke en zuidelijke rand dat de hoofdstad van de woestijn scheidt.
Westerse mogendheden, vooral de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk, denken inmiddels hardop na over een militaire actie tegen het bewind van president Bashar al-Assad buiten de VN om. De Amerikaanse regering heeft beklemtoond dat het aanbod van Assad om de inspecteurs toe te laten te laat is gekomen. Minister John Kerry van Buitenlandse Zaken liet weten dat Washington „weinig twijfel” heeft dat het bewind chemische wapens heeft ingezet. Assad noemde die uitspraak in een vraaggesprek met Russische media „een belediging van het gezond verstand”.
De Amerikaanse minister van Defensie, Chuck Hagel, zei tijdens een bezoek aan Indonesië dat de VS alleen actie tegen Syrië zullen ondernemen met steun van de internationale gemeenschap. Ook moet dat ingrijpen een wettelijke basis hebben.
Rusland, de belangrijkste bondgenoot van Assad, bekijkt de houding van het Westen met grote argwaan. Het vreest dat de VS opnieuw aanvallen uitvoeren zonder een uitspraak van de VN af te wachten, zoals in maart 2003 gebeurde toen de Amerikanen en Britten Irak binnenvielen om dictator Saddam Hussein te verdrijven.