Gezondheid

Het beste dieet ter wereld: afvallen zonder jojo-effect

”Het beste dieet ter wereld”. Die titel pretendeert nogal wat. De auteurs zijn er dan ook van overtuigd dat iemand die hun adviezen opvolgt, geen ander afslankboek meer hoeft te kopen. „Zonder strenge beperkingen of afzien.”

Anca Boon
20 August 2013 18:04Gewijzigd op 15 November 2020 05:23
Arne Astrup en Christian Bitz, auteurs van dieetkookboek ”Het beste dieet ter wereld". beeld uit besproken boek
Arne Astrup en Christian Bitz, auteurs van dieetkookboek ”Het beste dieet ter wereld". beeld uit besproken boek

Dat klinkt te mooi om waar te zijn. Hoe weten de auteurs nu dat hun aanpak werkt?

Een van hen, Arne Astrup, is voedingswetenschapper aan de Deense universiteit van Kopenhagen. Hij heeft –met een studie in acht Europese landen– onderzocht wat de optimale voeding is voor mensen die zijn afgevallen en op gewicht willen blijven met een zo normaal mogelijk eetpatroon.

Geen extreem dieet?

Nee, de auteurs vinden het belangrijk dat iemand van eten geniet en genoeg binnenkrijgt. „Als je alleen wittekool eet, zul je zeker afvallen. Maar ons doel is juist om zulke extreme diëten opzij te schuiven en een aantal natuurlijke wegen te vinden om lekker te eten en toch af te vallen. (…) Dit is van groot belang om een gezonde leefstijl vol te houden.”

Zaten dr. Frank, Montignac, Sonja Bakker en al die anderen er dan allemaal naast?

„We kunnen wel iets leren van al deze diëten, bijvoorbeeld dat te veel vet in het eten dik maakt”, schrijven Astrup en Bitz. Datzelfde geldt voor geraffineerde graanproducten zoals witbrood en witte pasta. „Meer eiwit doet ons goed, maar een eenzijdig, extreem menu is in elk geval niet de oplossing.”

Wat helpt dan wel?

Astrup, Deens voedingswetenschapper, stelde met een groot Europees onderzoek vast dat de sleutel ligt in een dieet dat meer eiwitten bevat dan het moderne westerse voedingspatroon. Ook is het belangrijk te kiezen voor koolhydraten die de bloedsuikerspiegel niet te snel laten pieken, zodat een gevoel van verzadiging lang aanhoudt.

Hoe kwam hij dat te weten?

De onderzoekers verdeelden de deelnemers aan de studie –allemaal mensen met overgewicht– over verschillende groepen. Na een paar weken afvallen kreeg elke groep zes maanden lang een ander voedingspatroon voorgeschreven. Slechts één dieet bleek gewichtstoename te voorkomen: dat met een hoog eitwitgehalte en koolhydraten die langzaam door de darmen worden opgenomen en langdurig verzadigen. De deelnemers die dit eetpatroon volgden, verloren nog eens 0,5 kilo, terwijl de deelnemers in de andere groepen in een halfjaar gemiddeld bijna 1 kilo aankwamen. Die eerste groep kende opvallend genoeg ook de minste uitvallers.

Geldt het omgekeerde ook, dat weinig eiwit overgewicht geeft?

Een Amerikaanse onderzoeker heeft vastgesteld dat de stijging van overgewicht in zijn land inderdaad samenhangt met een daling van de hoeveelheid eiwit in de voeding. De onderzoekers raden aan om het aandeel eiwit in het dagelijks eten te verhogen van –een gangbare– 15 procent van het totaal aantal calorieën naar 25 procent. Het aandeel koolhydraten en vet dient dan evenredig te verminderen. De auteurs leggen uit dat deze voeding eerder een vol gevoel geeft. De totale energie-inname daalt dan vanzelf met 150 tot 200 kcal per dag. „Dat is voldoende om de aanval op het probleem van overgewicht te beginnen.”

Hoe helpt dit boek het voedingspatroon te veranderen?

De auteurs gaan uit van twee fasen: eerst vier weken afvallen en aan het nieuwe eetpatroon wennen. Het afvallen gebeurt aan de hand van een schema waarin precies staat beschreven wat iemand mag eten voor ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes. Alle recepten in het schema staan in het kookboek.

Na die vier weken heeft iemand de nieuwe principes wat in de vingers. Door hieraan vast te houden, is het mogelijk om in de maanden daarna (fase 2) op gewicht blijven of zelfs nog iets af te vallen.

Wat als je eens iets anders wilt eten?

De auteurs hebben achter in hun boek een lijst met levensmiddelen opgenomen en aangegeven welke producten in een gezond eetpatroon passen en welke iemand beter kan mijden of met mate moet eten. Ze willen overigens geen enkel product helemaal verbieden.

Ik heb geen overgewicht. Dan heb ik dus niets aan dit boek.

Jawel, want het eetpatroon dat de onderzoekers voorstaan, bleek niet alleen goed te zijn voor het gewicht maar ook voor de gezondheid. Zo nam het ontstekingsniveau bij de proefpersonen af met niet minder dan 40 procent. „Chronische ontstekingen verhogen onder andere de kans op diabetes, hart- en vaatziekten, diverse soorten reuma en kanker. Ook de bloeddruk gaat omlaag, vooral bij mensen die een iets verhoogde bloeddruk hebben.”


Het beste dieet ter wereld. Blijvend en verantwoord slank & gezond; Christian Bitz, Arne Astrup, Marleen van Baak; Kosmos Uitgevers, Utrecht, 2013; ISBN 978 90 215 54 129; 256 blz.; € 19,95.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer