Kerk & religie

Dr. Van de Kamp: Levensverhaal van belang in pastoraat

KAMPEN. In het pastoraat spelen levensverhalen van mensen een belangrijke rol. De biografie van mensen én het Evangelie van God moeten beiden aan de orde komen, vindt dr. Peter van de Kamp.

Redactie kerk
10 August 2013 08:51Gewijzigd op 15 November 2020 05:13
Foto ANP
Foto ANP

De universair docent praktische theologie aan de Theologische Universiteit van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt te Kampen stelt in zijn recent verschenen boek ”Verhalen om te leven. Levens­verhalen in het pastoraat” (uitg. Kok, Utrecht) dat achter situaties en gebeurtenissen in het leven van mensen altijd een verhaal zit. De pastor moet die verhalen op het spoor komen en daar het antwoord van het Evangelie, „het verhaal van God”, op geven. Op een bijzondere manier wordt God daarmee een gespreks­partner.

Dr. Van de Kamp omschrijft pastoraat als een gebeuren waarin God door Zijn Woord mensen aanspreekt in hun persoonlijke leefsituatie. Sinds de jaren zeventig is er sprake van een „narratieve wending” (van het Latijnse woord ”narratio”, verhaal) in de verschillende wetenschappen. In de huidige tijd hebben mensen geen boodschap aan de grote verhalen van politiek en religie. Er is steeds meer oppositie tegen een denk­wijze die het alleen van rede, betoog en argumenten verwacht.

Dr. Van de Kamp: „Het verhaal is herontdekt. Een mens leeft in en van verhalen. Vraag aan iemand wie hij is en hij gaat vertellen. Een mens heeft verhalen nodig om het leven te leven.”

De docent uit Kampen stelt dat de gereformeerde traditie van theologiebeoefening een eigen visie kan ontwikkelen op een narratieve benadering van pastoraat. De Bijbel bevat tal van levens­verhalen, inclusief de evangeliën als biografieën van Jezus. Bijbel­verhalen reiken identificatie­figuren en interpretatiemodellen aan die de menselijke ervaring sturen.

In het pastoraat worden het verhaal van God en de verhalen 
van mensen, meestal in beslissende momenten van hun leven, aan elkaar verbonden. Het ver-
haal van God breekt het levensverhaal van mensen open met een nieuwe werkelijkheid. De pastor moet kunnen luisteren en analyseren, zo stelt dr. Van de Kamp.

Het pastoraat wordt meestal gedaan door de ouderling, zoals tijdens het huisbezoek. Hij moet ervoor zorgen dat mensen hun verhaal kunnen vertellen en dat Gods verhaal over de mens steeds gehoord wordt.

Tegelijkertijd is de ouderling niet de enige pastor. Naast hem zijn andere mensen actief in het pastoraat. Pastoraat is volgens 
dr. Van de Kamp ook de taak van de hele gemeente, van alle gemeenteleden. „Daarvoor is geen specifieke competentie nodig”, aldus de theoloog.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer