Calvijn College laat even 137.000 boeken uitzoeken
YERSEKE. Het einde van de zomervakantie is in zicht. Zuid-Nederland maakt zich alweer op voor het nieuwe schooljaar. Het Calvijn College laat voor bijna 3200 leerlingen 137.000 boeken uitzoeken. „Een monsterklus.”
De temperatuur loopt soms hoog op in de afgehuurde bedrijfshal waarin Hoekman Boekhandel én Hoekman Kantoor & Project uit Yerseke boeken voor het Calvijn in Zeeland verwerkt. Sorteren, selecteren, distribueren. „Vrijdag werkten we hier met 40 graden”, vertelt Piet Hoekman (53). „Zonder airco.” De Zeeuw werkt zich in het zweet om zijn klus op tijd klaar te krijgen.
Het Calvijn College gooit het roer om. Niet de conciërges verspreiden deze keer de schoolboeken, de refoschool laat dit jaar voor het eerst kant-en-klare boekenpakketten samenstellen voor de leerlingen. Om de conciërges te ontzien, weet Hoekman. „Ontzorgen, heet dat.” De aanpak is voor de onderbouw eenvoudig. „Iedereen hetzelfde.” In de bovenbouw ligt het lastiger. „Daar krijgen 1500 leerlingen elk hun eigen pakket, afgestemd op profielkeus en vakkenpakket.”
Vlak voor Pasen heeft Hoekman de vraag gekregen prijsopgaaf te doen voor het verwerken van 137.000 schoolboeken, waaronder voorraad. „M’n offerte moest er één dag later liggen.” De ondernemer zegt „vlijmscherp” te hebben ingetekend. Hoekman levert al veertig jaar boeken aan het Calvijn. „Ik heb de school zien groeien, van 110 leerlingen veertig jaar geleden, tot 3100-nog-wat op dit moment.”
Hoekman kan na de Pasen aan de slag met de voorbereidingen. „Een goed draaiboek is het halve werk.” De projectinrichter-boekhandelaar slaat 3600 dozen, 700 pallets en 7000 meter tape in. Op het moment dat de schooldeuren sluiten, kan Hoekman echt aan de slag. „We hebben op de tweede vakantiedag met rolcontainers en een vrachtwagen alle schoolboeken op de vijf Calvijn-locaties opgehaald. Zeeuws breed, noemen we dat. Daarna hebben we ze alfabetisch gesorteerd op titel en leerjaar. En we hebben alle nieuwe schoolboeken aan de partij toegevoegd.”
De bedrijfshal staat bomvol boeken. Stapels links, stapels rechts. Wiskunde, natuurkunde, economie. Hoekman manoeuvreert een elektrisch steekkarretje behendig door de smalle paden langs houten pallets. „Net iets te smal. Dat moet volgend jaar breder.”
De zakenman probeert met zeven, acht man in zes weken tijd orde in het boekenbal te brengen. „We zijn van de eerste tot de laatste vakantiedag bezig. Als het moet, werken we zes keer 24 uur door.” Voor iedere leerling moet na de vakantie een doos klaarliggen.
De boekinpakker zet een stelletje scholieren in. De sfeer is goed, zegt Hoekman. „Een leuke groep. De één loopt te neuriën, de ander staat vals te zingen.”
Rick Zwemer (16) zit in zijn vakantie nog elke dag tussen de schoolboeken. „Er zijn ergere baantjes. Alleen van de leuke vakken kijk ik de boeken in. Van BSM bijvoorbeeld, Bewegen, Sport en Maatschappij.” Andere leuke vakken? „Eh… goeie vraag. Nee, meer eigenlijk niet.” De vwo’er vindt het werk bij 40 graden „vrij pittig.” De 4 euro per uur –„leuk bedrag”– maakt voor hem echter veel goed. „En ik weet als eerste bij wie ik straks in de klas kom”, grijnst hij. „Leuke klas, ja.”
Een monsterklus, noemt Hoekman de boek-zoek-opdracht. „Ik lig ’s nachts nog boeken te sorteren. Echt.” Toch komt de klus hem goed uit. „In de projectinrichting is het komkommertijd.”
Donderdag volgt de uitlevering. „We proberen het foutloos te doen, maar helemaal feilloos lukt waarschijnlijk niet. Maar ook daar ligt een draaiboek klaar voor.”