Kerk & religie

„Kerkgangers steken minder vaak sigaret op”

Er is een verband tussen roken en religie in de Verenigde Staten. Degenen die nooit naar de kerk gaan hebben drie keer zoveel kans om te gaan roken dan hen die wekelijks de kerk bezoeken.

Redactie kerk
7 August 2013 14:18Gewijzigd op 15 November 2020 05:10
Beeld EPA
Beeld EPA

Dat blijkt uit een poll van het Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup. Die bracht de resultaten deze week naar buiten. Gallup baseert op zich op ruim 350.000 interviews die vorig jaar werden afgenomen van Amerikaanse volwassenen.

Het aantal rokers onder Amerikanen die wekelijks naar de kerk gaan, bedraagt 12 procent. Van hen die nooit de kerk van binnen zien, is het aantal rokers 30 procent.

Gallup heeft vijf godsdienstige gemeenschappen apart onderzocht: protestanten, rooms-katholieken, mormonen, joden en moslims. Van de protestanten die kerkelijk nauw betrokken zijn, rookt 12 procent. Ze hebben alleen moslims boven zich. 19 procent van de betrokken moslims rookt. Protestanten die nooit naar de kerk gaan, zijn de stevigste rokers. Met 34 procent steken ze boven het gemiddelde uit. Bij joden maakt het verschil in betrokkenheid nauwelijks uit. Het aantal rokers bij joden schommelt tussen de 7 en 15 procent.

Geen oorzakelijk verband

Nu is er meer voor nodig om het roken te laten dan alleen kerkgang, erkent Gallup. Er zijn ook ander variabelen in het spel. Hoe hoger de leeftijd, hoe meer het roken afneemt en hoe meer de religiositeit toeneemt. Verder hebben mannen meer kans om te beginnen met roken dan vrouwen, terwijl ze minder vaak naar de kerk gaan. Ook is het aantal rokers onder getrouwde Amerikanen lager dan onder niet-getrouwde, terwijl de eerste groep vaker een kerkdienst meemaakt.

Er blijft echter een „statistisch significante relatie” tussen kerkgang en roken bestaan, ook met inbegrip van andere variabelen als opleiding, inkomen en etniciteit. Een oorzakelijk verband tussen kerkgang en roken is volgens het onderzoeksbureau niet aangetoond.

Gallup geeft een aantal redenen voor het verband. Zo kunnen rokers zich niet welkom voelen in religieuze gebouwen. Mogelijk hebben ze door deelname aan kerkelijke activiteiten minder tijd voor het opsteken van een sigaret. Ook kan het zijn dat mensen met een bepaalde geestelijke of lichamelijke ziekte meer kans hebben te gaan roken – terwijl de ziekte hun religiositeit vermindert.

Ten slotte kan roken ontmoedigd worden door de geloofsleer of regels van religieuze gemeenschappen. Zo verbiedt de Mormoonse Kerk roken. Het aantal rokers onder mormonen (8 procent) is beduidend lager dan het Amerikaanse gemiddelde van 20 procent van de bevolking.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer