Kerk & religie

Cassette slijt, unieke opname verdwijnt

APELDOORN. Cassettebandjes slijten. Unieke opnames en dier­bare herinneringen dreigen verloren te gaan. Digitalisering is de oplossing. Internet­ondernemer Pieter Verrips uit Scherpen­zeel weet dat uit ervaring. „Bepaalde fragmenten wil je bewaren.”

Redactie kerk
7 August 2013 10:42Gewijzigd op 15 November 2020 05:09
Verrips. beeld Bastiaan Verrips
Verrips. beeld Bastiaan Verrips

Als fervent liefhebber van koormuziek digitaliseerde Verrips zo’n tien jaar geleden een deel van zijn collectie cassettes. „Vooral bijzondere bandjes die niet op cd te koop waren, of exemplaren die ik in mijn jeugd veel had geluisterd of waaraan ik een speciale herinnering had. Naast bandjes met koormuziek digitaliseerde ik ook lp’s met bijvoorbeeld marsmuziek.”

In totaal zette Verrips zo’n zestig bandjes over op cd of pc. Waarvan een deel op verzoek van anderen. „Het begon met een vraag van een kennis om een preek op cd te zetten. Digitaliseren voor anderen vind ik mooi om te doen, zo blijft voor hen de herinnering aan bijvoorbeeld een rouwdienst levend.”

Verrips weet van het belang van digitaliseren. Soms is de teruggang van geluidskwaliteit dramatisch. „Ik digitaliseerde eens een preek voor iemand, waarvan de stem van de dominee wel heel erg ‘golfde’. Ook vind ik in de kast af en toe cassettes die het helemaal niet meer doen. Teruggang van kwaliteit hangt overigens sterk samen met de manier van bewaren. Je moet een bandje niet in de vensterbank of in de buurt van magnetische voorwerpen leggen. Verder heeft de kwaliteit van de cassette invloed, ook toen had je al de keuze tussen goedkoop en duurder spul.”

Het digitaliseren was voor Verrips een fluitje van een cent. „Ik heb al jaren ervaring met de combinatie van audio en computer. Het was de eerste keer vooral even uitzoeken hoe je alles aan elkaar koppelt en welk snoertje waar moet. Vervolgens is het snel gedaan.”

Geluidsopnames van zijn eigen gezin heeft Verrips niet meer gemaakt op cassettes. „De fragmenten die we van onze eigen kinderen hebben, staan op minidiscs. Die zijn dus al digitaal. Als ze nog eens gaan trouwen, doen we er iets leuks mee.”

Verrips heeft nog wel enkele gesproken herinneringen uit de jeugd van zijn vrouw op cassette. „Uit de jaren zeventig en... nog niet gedigitaliseerd, bedenk ik me nu. Maar dat ga ik zo snel mogelijk doen”, aldus Verrips.


Slijtage aan cassettes

Een audiocassette heeft een levensduur van zo’n 15 tot 50 jaar. De geluidskwaliteit kan in de loop der tijd fors achteruitgaan en opnames kunnen zelfs verdwijnen. Bij officiële overheidsinstellingen in de VS is het daarom verplicht om waardevolle geluidsfragmenten op cassettes om de 5 tot 10 jaar opnieuw op te nemen. Lees hier meer over slijtage aan magnetische media.

Zelf digitaliseren

Het zelf digitaliseren van cassettes is vrij eenvoudig, maar vergt wel de juiste benodigdheden en enige inspanning. Voor het omzetten moet je beschikken over een cassetterecorder en de juiste kabels om de recorder op de computer aan te sluiten. Ook moet je de juiste software bezitten, bijvoorbeeld deze of deze. Op internet zijn ook allerlei overzichtelijke handleidingen beschikbaar. Hier en hier

Er zijn ook complete apparaten te koop waar je een cassette alleen maar in hoeft te drukken. Dat scheelt het zoeken naar kabels en handleidingen. Zie bijvoorbeeld

Digitaliseren uitbesteden

Het digitaliseren van de cassettecollectie kun je ook uitbesteden. Zo kun je via www.cassetteoverzetten.nl bandjes omzetten in dvd’s. In de reformatorische gezindte digitaliseert STH Records www.sth.nl cassettes.

Tips voor bewaren cassettes

Wachten met digitaliseren kan ook. Het risico bestaat dan wel dat opnames verslechteren of verloren gaan. Lees in dit document richtlijnen over de beste manier van bewaren van cassettebandjes.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer