Binnenland

„Met een beetje geluk is de agenda vrijdagavond leeg”

EDE. Na ruim dertig jaar trad de Edese SGP in 2010 weer toe tot het college. Wethouder B. van de Weerd (50) viel de eer te beurt om in de coalitiebanken te schuiven. „Van hard werken wordt niemand ziek.”

23 July 2013 17:13Gewijzigd op 15 November 2020 04:54
Wethouder Van de Weerd. Foto gemeente Ede
Wethouder Van de Weerd. Foto gemeente Ede

Lintjes knippen, vergaderen en borrelen stelt natuurlijk niet veel voor.

„Dat beslaat slechts 10 procent van het wethouderschap. Gemiddeld ben ik zo’n 60 tot 70 uur per week in touw voor de gemeente. Gemakshalve laat ik het vele leeswerk maar even buiten beschouwing.”

Hoe ziet een normale werkweek er doorgaans uit?

„Maandag overleg ik met mijn ambtenaren, dinsdag heb ik collegevergadering, woensdag en donderdag zit ik voor overleg elders in het land en vrijdag ben ik vaak op werkbezoek.”

En ’s avonds zit u thuis op de bank?

„Met een beetje geluk op vrijdagavond. De overige avonden worden gevuld met fractievergaderingen, overleg met wijk- en buurtraden, dorpsverenigingen, enzovoorts. En elke donderdagavond komt de raad bij elkaar.”

In het weekend komt u wel aan ontspanning toe?

„Dan verdiep ik me in de stukken voor de komende week. Collega’s zijn daar soms zelfs grote delen van de zondag mee bezig. Ik prijs me gelukkig dat ik één dag per week niet hoef te werken. Daarmee krijgt de zondag een dubbele waarde: een dag van rust en een dag van bezinning.”

U gaat op vakantie. Telefoon en laptop gaan mee in de tas?

„Absoluut, ik wil altijd bereikbaar zijn. Plotseling kan zich iets voordoen wat onmiddellijke actie vereist. Zeker in een grote gemeente als Ede is daar geen peil op te trekken.”

’s Nachts wordt u waarschijnlijk niet gestoord.

„Eens in de vijf weken ben ik een week locoburgemeester. Als eerstverantwoordelijke beslis je dan bijvoorbeeld over een inbewaringstelling van een psychiatrische patiënt. Daarvoor word je weleens uit bed gebeld.”

Vreest u nooit voor een burn-out?

„Niemand wordt overspannen van een lange werkdag. Interne strubbelingen en lastige dossiers zorgen wel voor stress. Pittige klussen dagen mij echter uit en de verhoudingen in het college zijn gelukkig goed. We vormen een hecht team.”

U was niet bang dat de interne partijperikelen eerder dit jaar u uw baan zouden kosten?

„Dat het college kon vallen en ik daarmee mijn baan kwijt zou raken, was niet het ergste aan onze partijdiscussie. Wel erg vond ik de manier waarop dit interne partijconflict is geëscaleerd. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten, temeer omdat je jaren met elkaar hebt samengewerkt. Gelukkig zijn we niet boos op elkaar en blijven we in gesprek. Dat maakt alles een stuk gemakkelijker.”


Serie Wethouder en werkdruk

Vierdelige serie over wethouders en stress. Vandaag deel 2.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer