Economie

Ernst & Young: 2004 jaar van de waarheid voor ict-sector

Ook volgend jaar is er geen omzetgroei in de ict-dienstverlening in Nederland. De uitgaven van opdrachtgevers aan ict zullen in 2004 per saldo stabiel blijven. Een lichte toename is nog wel te verwachten in de bestedingen aan hard- en software. „2004 wordt voor veel bedrijven het jaar van de waarheid.”

Wetenschapsredactie
6 November 2003 09:01Gewijzigd op 14 November 2020 00:42

Dat blijkt uit het onderzoek ”Trends in ICT 2004” door Ernst & Young, dat woensdag is gepresenteerd in Zeist tijdens het eNederland Congres. Het jaarlijkse trendonderzoek is onder meer gebaseerd op de tweemaandelijkse ict-barometer onder ruim 600 Nederlandse directeuren, managers en professionals uit het bedrijfsleven, de non-profitsector en de overheid.

”D’r op of d’r onder”, zo noemt Ernst & Young het onderzoek dit jaar. „De markt blijft onder druk staan”, zei onderzoeksleider J. Verschuur. Veel bedrijven zeggen dat de saneringen nu achter de rug zijn, maar volgens het onderzoek is er nog steeds sprake van overcapaciteit. „Een kwart van de bedrijven ziet het aantal externe ict’ers dalen, terwijl 12 procent een groei ziet. Ook interne ict-afdelingen krimpen per saldo: bij 10 procent is er sprake van groei terwijl er bij 13 procent een daling te zien is. De groei is dus afgenomen naar -3 procent, een enorme afname.”

Met name bij externe ict-dienstverleners is de overcapaciteit -„de bankzitters”- een rem op de ontwikkelingen. „Pas de introductie van kostenbesparende toepassingen voor mobiel internetten en zogenoemde wirelessoffices, in de loop van 2004, zullen tot meer groei kunnen leiden.”

Voorwaarde is wel dat deze ict-bedrijven een kwaliteitsslag doormaken, en een groot aantal bedrijven zal dit nog moeten realiseren. „In dit klimaat zijn ict-bedrijven een makkelijke prooi voor fusies en overnames: de waardering is relatief laag en met de juiste saneringsmaatregelen zijn de winstgevendheid en het toekomstperspectief aanzienlijk te verbeteren. We kunnen er in 2004 op wachten dat er concentraties gaan plaatsvinden”, aldus Verschuur.

Ernst & Young ziet 2004 daarom als „hét jaar van keiharde onderlinge concurrentie, noodzaak tot verdere concentratie, overnames en fusies.” Verschuur: „Volgend jaar zal blijken welke organisaties er in geslaagd zijn kostenbeheersing te combineren met kwaliteitsverbetering in dienstverlening naar hun klanten. Alleen voor deze organisaties biedt 2004 een gunstig perspectief. Saneren in aantallen is onvoldoende: het is essentieel dat ict-bedrijven hun kwaliteit verbeteren, en daarvoor zullen nog vele ontslagen op kwalitatieve grondslag noodzakelijk zijn.”

„De ict-bedrijven die niet doortastend genoeg of te traag zijn geweest in het inkrimpen van het personeelsbestand, het opschonen van het klanten- en leveranciersbestand en het uitroeien van lui, duur en nog steeds arrogant gedrag van middle-managers, en ook hebben nagelaten te investeren in hun écht goede medewerkers en in hun klanten, die ict-bedrijven missen in 2004 definitief de boot”, verwacht Verschuur.

Wat betreft de budgetten voor ict constateert Verschuur een lichtpuntje: die groeien de komende twaalf maanden licht. Van de ondervraagde bedrijven voorziet 27 procent een stijging en 18 procent een daling. Overigens profiteren de overheid en non-profitsector van de toeloop van ict’ers. Zij kunnen nu voor aanzienlijk minder geld en middelen ict’ers aantrekken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer