Politiek

Akkoord op hoofdlijnen over energie

DEN HAAG (ANP). Kabinet, werkgevers en vakbonden en milieuorganisaties hebben op hoofdlijnen een energieakkoord bereikt. De Sociaal-Economische Raad (SER) heeft dat vrijdag laten weten. De hoofdlijnen, die donderdag al uitlekten, moeten nog verder worden uitgewerkt.

12 July 2013 12:56Gewijzigd op 15 November 2020 04:42
Beeld ANP
Beeld ANP

Het akkoord bevat afspraken over vermindering van CO2-uitstoot en energiebesparing. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft de principe-afspraken vrijdag ook aan de Tweede Kamer gemeld.

Het energieakkoord moet de komende jaren zorgen voor miljarden aan investeringen en zal goed zijn voor duizenden extra banen. Het bedrijfsleven kan er zijn concurrentiepositie door versterken en er ontstaan ook nieuwe mogelijkheden voor ondernemerschap.

Nederland heeft internationaal afgesproken te streven naar een volledig duurzame energievoorziening in 2050. De CO2-uitstoot moet dan gedaald zijn naar 80 tot 95 procent vergeleken met 1990.

Er wordt iets meer tijd genomen om te komen tot 16 procent hernieuwbare energie: de datum verschuift van 2020 naar 2023. Dit leidt tot een lastenverlichting voor burgers en bedrijven vergeleken bij het regeerakkoord. Nederland voldoet wel aan de EU-afspraak van 14 procent hernieuwbare energie in 2014.

Volgens het principe-akkoord moet er eind dit jaar een fonds voor energiebesparing komen waarmee groepen burgers energiebesparingsmaatregelen kunnen nemen. Ook wordt bekeken hoe energiebesparing door het bedrijfsleven verder kan worden gestimuleerd en ondersteund. Ook voor het opwekken van windenergie op zee en op land komen stimulansen. Oude kolencentrales, gebouwd in de jaren ’80, zullen onder voorwaarden sluiten.

Reactie PvdA

Blijdschap bij de leider van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer Diederik Samsom over het gesloten energieakkoord. „Mooi hoofdlijnenakkoord. Complimenten aan SER-voorzitter Wiebe Draijer. Op naar een schone en innovatieve toekomst”, twitterde hij vrijdagmiddag.

Reactie GroenLinks

Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren van GroenLinks: „Het kabinet blijft op twee gedachten hinken: flink verdienen aan fossiel en aarzelend de eerste tenen in de schone energie. De grootvervuilers wordt niets in de weg gelegd. Je kunt zien dat Bernard Wientjes als spreekbuis van ouderwetse fossiele bedrijven, een flinke vinger in de pap heeft gehad. Er staan goede en voor de hand liggende dingen in maar een radicale trendbreuk is het nog niet. Veel hangt af van de nadere uitwerking in augustus.”

Reactie CDA

Bij het CDA leven nog altijd veel vragen over het energieakkoord, dat vrijdag op hoofdlijnen werd gesloten. „Zonder duidelijkheid over de effecten voor innovatie, werkgelegenheid en de verdeling van de kosten is dit akkoord op hoofdlijnen niet te beoordelen”, aldus Tweede Kamerlid Agnes Mulder van het CDA.

Ze vermoedt dat er „nog veel financiële open eindjes zijn” en is dan ook niet tevreden met het feit dat de hoofdlijnen nog moeten worden uitgewerkt, terwijl bedrijven volgens de partij aan de slag willen. „We hebben een ambitieus energieakkoord nodig, dat werkgelegenheid biedt en innovaties stimuleert.”

Reactie D66

Weinig concreet en weinig ambitieus. D66 is niet te spreken over het energieakkoord, dat vrijdag in hoofdlijnen is beklonken. „Na bijna een jaar praten had ik meer verwacht. Er ontbreekt een financiële bijsluiter, afspraken worden niet concreet gemaakt en nadere uitwerking volgt pas later. Dit is helaas nog lang geen akkoord”, concludeert Kamerlid Stientje van Veldhoven.

Voor D66 hoeft uitstel echter geen afstel te betekenen. De partij hoopt dan ook dat na de zomer er alsnog „een ambitieus energieakkoord” komt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer