Anglicaanse Kerk stemt voor komst vrouwelijke bisschop
YORK. De Anglicaanse Kerk in Engeland opent de weg naar de benoeming van vrouwen in het ambt van bisschop. De generale synode van de kerk stemde maandagmiddag in met een voorstel dat ervoor moet zorgen dat de eerste vrouwelijke bisschop in 2015 wordt benoemd.
Het besluit maakt een einde aan een debat dat de kerk al meer dan twintig jaar in de greep houdt. Voor- en tegenstanders zijn diep verdeeld over het thema. Maandag stemden 319 synodeleden voor de komst van vrouwelijke bisschoppen, 84 tegen en 22 onthielden zich van stemming.
Vooralsnog heeft de Anglicaanse Kerk geen voorzieningen getroffen voor de leden van de kerk die het niet eens zijn met de komst van vrouwelijke bisschoppen. Wel besloot de synode dat bij de uitwerking van het maandag genomen besluit, rekening gehouden moet worden met minderheden in de kerk. Naar schatting is een kwart van de leden van de kerk al dan niet op principiële gronden niet gelukkig met de komst van vrouwelijke bisschoppen.
Als in 2015 de eerste vrouwelijke bisschoppen aantreden, is het 22 jaar geleden dat de kerk ruimte schiep voor het benoemen van vrouwelijke priesters. Destijds, in 1993, stelde de kerkleiding dat dit geen opstap was naar de toelating van vrouwen tot het ambt van bisschop. In de jaren daarna bleef echter de discussie zich voortslepen over de vraag of vrouwen ook een stapje hoger mochten komen in de kerkelijke organisatie. Tot de benoeming van een vrouwelijke bisschop kwam het echter niet. Telkens haalden voorstellen daartoe geen meerderheid op de generale synode.
In november 2012 haalde een voorstel om vrouwen tot bisschop te kunnen benoemen, net geen steun van een tweederde meerderheid van de ledenraad van de kerk, de House of Laity. Dit is één van de drie groepen die vertegenwoordigd is in de generale synode. De andere twee zijn de bisschoppen en de geestelijken. Het maandag gedane voorstel kon het wel halen omdat slechts een meerderheid van de helft plus één nodig was.
In Engeland klonk vorig jaar veel kritiek op de Anglicaanse Kerk, nadat de synode niet instemde met de benoeming van vrouwelijke bisschoppen. Reacties van vrouwengroepen in de kerk waren verbitterd. Zelfs in de Britse politiek gingen stemmen op om de Church of England aan te pakken.