Theologie-onderzoek Groningse universiteit scoort goed
De faculteit godgeleerdheid en godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen levert het beste theologie-onderzoek van Nederland, stelt een internationale visitatiecommissie.
De faculteiten in Utrecht en aan de Vrije Universiteit in Amsterdam volgen kort daarop.
De commissie onderzocht zes Nederlandse onderzoeksinstellingen op het gebied van theologie en religiewetenschappen in Apeldoorn/Kampen, Amsterdam (Vrije Universiteit), Utrecht, Tilburg, Groningen en de Protestantse Theologische Universiteit (PThU).
De commissie bestempelde het Centre for Religious Studies, het onderzoeksinstituut van de Groningse faculteit, als beste van Nederland.
Twee van de drie onderzoeksgroepen van de Groningse faculteit kregen de allerhoogst mogelijke beoordeling en mogen zich excellent noemen. Het onderzoek bij de vakgroepen ”Joodse en Christelijke Tradities” en ”Religie, Representatie en Macht” is internationaal toonaangevend en de wetenschappers zijn op internationaal niveau leidend binnen hun vakgebied, zeggen de visitatoren.
De commissie was onder de indruk van de kwaliteit én kwantiteit van publicaties, aldus het rapport. De Groningse theologen en godsdienstwetenschappers publiceren het dubbele van wat landelijk binnen letterenstudies gemiddeld gebruikelijk is. „Daarnaast was er veel lof voor de sterke focus op de maatschappelijke en sociale relevantie van het onderzoek en de verbinding met de actualiteit”, zo meldt de universiteit.
De commissie „roemt” de mogelijkheden voor de Protestantse Theologische Universiteit om zich in Groningen in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen te ontwikkelen tot een zogenaamde ”Divinity School”.
Tegelijk is de commissie bezorgd over het voortbestaan van het confessioneel geschoolde academische onderzoek, zoals bij de PThU. De visitatoren zouden het een verlies vinden als dergelijke onderzoek zou verdwijnen en stellen dat op veel kerkgelieerde opleidingen de kwaliteit onvoldoende is.
Sinds het begin van de visitaties in 1989 doet het Gronings onderzoek het internationaal goed. De eerste keer eindigde Groningen op een gedeelde eerste plaats met Leiden (1989), in de visitaties daarna (1994, 2000, 2005) staat Groningen alleen aan de top.
De faculteit is niet-confessioneel gebonden en is de enige zelfstandige faculteit voor theologie en godsdienstwetenschap aan een openbare Nederlandse universiteit.
De visitatie is verricht door prof. Willem Frijhoff (voorzitter), Erasmus Universiteit Rotterdam; prof. Rainer Albertz, Universiteit Münster, Duitsland; prof. David Chidester, Universiteit van Kaapstad, Zuid-Afrika; prof. Hans-Günter Heimbrock, Goethe-Universiteit Frankfurt, Duitsland; prof. Keith Ward, Oxford University, Engeland.