„Albert en Filip, typerend voor België”
BRUSSEL (ANP). Geschokte én gelaten reacties in Brussel woensdag over de troonsafstand van koning Albert II. Voor het Koninklijk Paleis in Brussel komen enkelen een bloemetje brengen, maar er staan meer toeristen en journalisten. Ook op het Centraal Station zijn de meningen verdeeld over koning Albert en zijn opvolger, prins Filip.
„Albert en Filip zijn toch eenvoudige mensen gebleven. En daarin zijn zij typerend voor België”, aldus een Franstalige dame. Zij is speciaal naar het Koninklijk Paleis gekomen om een bloemetje bij de poort te leggen. Aan het bosje prijkt een lintje in de kleuren van de Belgische vlag. Geschokt is ze wel over het nieuws van de troonsafstand, maar ze heeft vertrouwen in Filip. „Hij is goed getraind en heeft al veel gereisd.”
Ook een vader die met zijn zoontje het naastgelegen Museum van de Dynastie bezocht, denkt dat Filip zijn nieuwe taak aankan. „Uiteindelijk zal het afhangen van de adviseurs die hem omringen.” Hij verwacht dan ook niet dat er veel verandert. „Een koning heeft ook niet zoveel te zeggen in België.”
Daar is François, een zestiger uit Wallonië, die op het punt staat de trein te pakken, het niet mee eens. „Er zouden weleens zeer onzekere tijden kunnen komen.” Hij doelt daarmee op de verkiezingen in 2014 in België. Na de vorige duurde het 540 dagen voordat er een regering kon worden gevormd. François benadrukt dat de koning „toch wel een belangrijke rol in het politieke bestel speelt”. Hij vraagt zich openlijk af op Filip wel capabel is om met problemen om te gaan. De Waal vreest zelfs voor het uiteenvallen van België.
Voor Alex, een student uit Gent, maakt het allemaal niet uit. „Het laat mij koud of het Albert is of Filip die op de troon zit.” Hij ziet het koningshuis liever helemaal verdwijnen. Een verrasing voor dertiger Jan uit Antwerpen was het nieuws ook niet. „Het zat er een beetje aan te komen, maar België gaat gewoon verder.”