Tevreden geluiden over aankondiging fusie gemeenten Krimpenerwaard
DEN HAAG. Bij een nieuw te vormen Krimpenerwaardgemeente, per januari 2015, wil minister Plasterk Krimpen aan den IJssel buiten beschouwing laten, zo bleek dinsdag. Vanuit zowel Krimpen aan den IJssel als Schoonhoven klinken tevreden geluiden. „Wij wilden altijd al een samenvoeging zonder Krimpen.”
Bij de Schoonhovense CDA-fractievoorzitter F. Mone valt Plasterks fusieplan goed, meldde hij dinsdag. Zijn partij was voorstander van een herindeling zonder Krimpen aan den IJssel.
De zogenoemde K5-gemeenten die Plasterk nu wil herindelen –Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven en Vlist– vallen in de veiligheidsregio Midden- Holland, legt Mone uit. „Hierin werken we steeds beter met elkaar samen. Maar Krimpen voelt zich nauw verbonden met de regio Rijnmond. Als het óók bij de samenvoeging betrokken zou raken, zou het zeker de banden met Rijnmond willen aanhouden.”
Ook K5-gemeenten zouden banden kunnen aangaan met Rijnmond, zodat een start van de Krimpenerwaardgemeente in deze metropoolregio niet zou uitblijven, vreest Mone. „En dat terwijl wij op Gouda zijn georiënteerd.”
Mone is er zeker van dat de K5-samenvoeging een duurzame gemeente oplevert. Over het geringe inwoneraantal van 53.000 maakt hij zich geen zorgen. „In het samenwerkingsverband Midden-Holland kunnen wij heel veel dingen met bijvoorbeeld Gouda, Waddinxveen en Zuidplas oppakken.” Met Krimpen erbij zou de nieuwe waardgemeente 82.000 inwoners gaan tellen.
De Krimpense SGP-fractievoorzitter H. Ruissen onderschrijft Mones visie. Ook toont hij zich tevreden met de voornemens van Plasterk. „Zijn voorstel staat op één lijn met wat Krimpen wil. Hij bevestigt hiermee dat onze gemeente zelfstandig kan functioneren.”
Voor de SGP’er wegen wel de geruchten dat de toekomst voor Krimpen in het samengaan met Capelle zou liggen. Ook daar past Ruissen voor. „De kunst is om ervoor te zorgen dat de huidige samenwerking daarmee geen eigen dynamiek krijgt in de richting van een ongewenste fusie. Krimpen moet een brugfunctie gaan vervullen tussen de metropoolregio en de K5-gemeente.”
Vorige maand nam een raadsmeerderheid zijn voorstel hiertoe over. Hier zette de gemeente een strategie ten aanzien van de toekomst mee uit, geeft Ruissen toe. „Geen enkele fractie wil samenvoeging met Capelle.” Voor de SGP weegt hierbij het verschil in identiteit het zwaarst. Met de Krimpenerwaard voelt de partij op dit gebied meer verbondenheid. „Bij Capelle zou ons huidige beleid op het gebied van bijvoorbeeld zondagsrust en evenementen niet gewaarborgd zijn. Als op termijn blijkt dat herindeling voor Krimpen onontkoombaar is, kiest de SGP nadrukkelijk voor een herindeling in de Krimpenerwaard.”