Felle reacties op wijding homobisschop
Anglicaanse kerkleiders in onder meer Afrika, Azië en Latijns-Amerika hebben hun woede uitgesproken over het feit dat de wijding zondag in het Amerikaanse Durham van V. Gene Robinson tot bisschop van New Hampshire, ondanks alle protest, toch doorgang heeft gevonden.
Robinson, gescheiden en vader van twee kinderen, werd zondag in Durham gewijd. Vorige maand, op een crisisberaad in Londen onder leiding van aartsbisschop dr. Rowan Williams, spraken de hoofden van de anglicaanse kerkprovincies, inclusief die van Amerika, zich nog unaniem tegen zijn wijding uit.
„Het is duidelijk dat de duivel onze kerk is binnengekomen”, constateerde aartsbisschop Benjamin Nzimbi van Kenia. „Wij zullen geen steun geven aan het toelaten van homoseksualiteit binnen de kerk, omdat het een zonde is”, zei ook bisschop Thomas Kogo van Eldoret, in het oosten van Kenia. „Daarom breekt onze kerk met de Ecusa.” Dit besluit moet overigens formeel nog wel door de voltallige bisschoppenvergadering worden genomen, aldus Kogo, die zei namens de hele kerk te spreken. De Ecusa vormt de Amerikaanse tak van de anglicaanse gemeenschap, die over de hele wereld zo’n 75 miljoen leden telt.
De Anglicaanse Kerk van Uganda heeft inmiddels een resolutie opgesteld waarin ze zegt te breken met elk bisdom dat een praktiserend homoseksueel tot priester of bisschop wijdt of dat homoseksuele relaties inzegent, zei een woordvoerder van de kerk, Jackson Turyagenda, tegen persbureau AFP. „Wij breken niet met New Hampshire. Dat bisdom stapt zelf met deze onbijbelse wijding uit de anglicaanse gemeenschap”, voegde hij eraan toe. In Kenia en Uganda is homoseksualiteit niet alleen in de kerk, maar ook bij wet verboden.
Ook elders in de wereld klinkt protest. „De Verenigde Staten hebben zich onafhankelijk verklaard”, aldus aartsbisschop Greg Venables, leider van de Anglicaanse Kerk in Zuid-Amerika. „Dit is een trieste dag voor de kerk”, zei de aartsbisschop van Sydney, Peter Jensen, tegenover persbureau Reuters.
De aartsbisschop van Nigeria, Peter Akinola, die 17 miljoen anglicanen vertegenwoordigt, verklaarde bisschop Robinson niet te zullen erkennen. „Wij betreuren het optreden van de bisschoppen die aan de wijding hebben deelgenomen, waardoor de kerk verdeeld is geraakt. Zij handelden in strijd met hun plicht om het geloof en de eenheid van de kerk te bewaren”, zo stelt de verklaring die hij maandag uitgaf namens de anglicaanse kerkleiders in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.
Tot een breuk met de Episcopale Kerk komt het wat hen betreft vooralsnog echter niet. In hun verklaring zeggen de kerkleiders dat zij de banden doorsnijden met het bisdom New Hampshire. Verder spreken ze van een onvolledige gemeenschap met de Ecusa en doen zij een beroep op aartsbisschop Rowan Williams van Canterbury een structuur te verzinnen die moet voorkomen dat de anglicaanse gemeenschap uiteenvalt.
In Zuid-Afrika is homoseksualiteit wel toegestaan. De anglicaanse aartsbisschop van Kaapstad, Njongonkulu Ndungane, sprak maandag dan ook zijn steun uit voor Robinsons wijding. „Robinson is volgens de kerkorde gekozen en is dus gewijd bisschop. In de anglicaanse gemeenschap respecteren wij de autonomie van de gekozen leiders en de integriteit van de procesvorming in de kerkprovincies”, verklaarde hij voor de Zuid-Afrikaanse radio. Ndungane zei de opvatting van zijn kerk weer te geven.