Hulpmiddelen genoeg om financiële voordelen op te sporen
Jaarlijks blijven er miljoenen euro’s liggen omdat mensen zoals u en ik niet weten dat we er recht op hebben. Maakt u slim gebruik van alle uitkeringen, toeslagen, particuliere subsidies, tegemoetkomingen, studiefinanciering, verlofregelingen, aanvullende inkomensregelingen, subsidies en belastingvoordelen? Of heeft alleen uw buurman dat geluk en bent u slechts aan het meebetalen?
Ook al is de sociale zekerheid in Nederland een stuk minder dan pakweg tien jaar geleden, er zijn nog genoeg regelingen over en het kan zomaar zijn dat er eentje bijzit waarvoor u in aanmerking komt. Bent u bijvoorbeeld minder gaan verdienen doordat u minder overwerkt? Dan heeft u nu misschien wel recht op zorg- of huurtoeslag.
Hoe komt u erachter of u geen sommetjes geld laat liggen zonder een dure adviseur te raadplegen of een financiële studie te volgen? Gelukkig zijn er handige hulpmiddelen.
Gids
Zo geeft Kluwer twee keer per jaar voor maar 15 euro een heel handzaam boekje uit onder de titel ”De Kleine Gids voor de Nederlandse sociale zekerheid”. Het boekje loopt de belangrijkste socialezekerheidswetten op een overzichtelijke manier langs, in enkele pagina’s per wet. In het boekje staan dus geen ellenlange wetsteksten of verwijzingen naar jurisprudentie, maar een heldere uitleg van de werking, de strekking en de uitvoering van de desbetreffende wet.
Wie geen zin heeft geld te spenderen aan een boekje, kan surfen naar de website van de Belastingdienst. Hier is snel te zien of u in aanmerking komt voor diverse toeslagen. Onder het kopje ”Verandert er iets in uw leven?” kunt u aangeven of dat zo is en wat dan. Vervolgens toont de site de mogelijkheden. Krijgt u bijvoorbeeld een kind? Dan komt u wellicht in aanmerking voor bepaalde heffingskortingen, het kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag. Met uw DigiD bij de hand kunt u direct toeslagen aanvragen.
Ook geeft de Belastingdienst veel nuttige informatie over diverse thema’s op het gebied van werk, auto, woning en gezondheid. U kunt hier veel uitleg vinden over allerlei soorten aftrekposten.
Rechtopgeld-test
Ten slotte biedt de site rechtopgeld.nl inzichtelijke informatie. De site –een particulier initiatief– gaat uit van de burger en niet zoals veel overheidswebsites van de regeling. Wel zo prettig dus. Handig is de Rechtopgeld-test. Na beantwoording van enkele eenvoudige vragen –over leeftijd, arbeidssituatie, inkomen en de samenstelling van het huishouden– wordt snel duidelijk welke regelingen, toeslagen en verloven van toepassing zijn.
Op de website staan niet minder dan zeventig regelingen, waaronder ook behoorlijk onbekende, zoals het Mantelzorgcompliment (een vergoeding van maximaal 200 euro die zorgvragers voor hun mantelzorger kunnen aanvragen als blijk van waardering). Ook de Duurzaamheidslening (een goedkope lening, verstrekt door de gemeente, om energiebesparende maatregelen in en aan de woning te kunnen nemen) is zo’n voorbeeld. Handig is dat de site direct laat zien waar officiële informatie over de regelingen te vinden is en hoe het aanvragen ervan werkt.
Met de bovenstaande praktische hulpmiddelen maakt u de kans erg klein dat u regelingen over het hoofd ziet. Neem er even de tijd voor om het uit te zoeken. Het zou toch jammer zijn om die paar leuke financiële voordelen mis te lopen!
De auteur is financieel planner en erkend hypotheekadviseur. Reageren? financieel@refdag.nl.