„Amersfoort jast koopzondag erdoor”
AMERSFOORT. Amersfoort hakt over twee weken definitief de knoop door over het vrijgeven van koopzondagen. Ná voorafgaand debat, zo werd dinsdagavond duidelijk.
De Amersfoortse gemeenteraad sprak dinsdag voor het eerst over het voorstel van het college om de koopzondagen vrij te geven. Op het CDA, de CU en de SP na waren alle partijen vóór. Over twee weken wordt het collegeplan in stemming gebracht, maar –op uitdrukkelijk verzoek van SP en CU– wél na voorafgaand debat. „Ik heb nog lang niet al mijn vragen aan de wethouder kunnen stellen”, zegt CU-fractievoorzitter S. Kennedy-Doornbos. Het was het enige succesje dat haar partij en de SP konden koesteren.
Het moet gezegd, de ene minuut die elke woordvoerder kreeg om het partijstandpunt naar voren te brengen, was snel om. Kennedy gebruikte de tijd om de resultaten van een enquête voor het voetlicht te brengen.
Uit onderzoek van haar partij en de SP blijkt dat 80 procent van de Amersfoortse winkeliers niet vaker op zondag open wil en 75 procent van de werknemers op die dag niet vaker wil werken. Van consumenten en inwoners geeft 60 procent aan ruimere openstelling van winkels op zondag een negatieve ontwikkeling te vinden. Kennedy adviseerde het college een referendum te houden. In D66 heeft ze in ieder geval één medestander gevonden.
A. Meijer van de SP wierp aansluitend wethouder Van der Werff (Toerisme, VVD) enkele onderzoeken, onder meer van het CPB en de gemeente Amsterdam, voor de voeten waaruit blijkt dat extra koopzondagen winkeliers geen dito winst opleveren.
Verder gaf de SP-voorman aan dat ondernemers en werknemers niet gediend zijn met het voorstel en zei hij tevens bevreesd te zijn voor ontwrichting van de vrije tijd. „Wat moet een voetbalelftal waarvan de doelman op zondag, de verdediger op maandag en de spits op woensdag beschikbaar is?”
Ook drie burgers die gebruikmaakten van hun spreekrecht, spraken zich om uiteenlopende redenen uit tegen het voorstel. Niettemin lijken wethouders en raadsleden doof voor de bezwaren. Draagvlak of niet, het besluit „wordt er gewoon doorheen gejast”, zoals een omstander opmerkte. De uitkomst van het debat over twee weken lijkt al vast te staan.