SGP pleit voor minder en simpeler regels bij bouwaanvraag
De bouwsector verkeert in zwaar weer. De SGP-fractie in de Tweede Kamer overhandigde vanmiddag aan minister Blok een plan om moeilijke en tijdrovende procedures te versnellen en te versoberen.
Wrang. Zo noemt de SGP het dat de bouwbedrijven waarmee de fractie de afgelopen tijd contact had over verbetering van bouwprocedures, ondertussen failliet zijn. „Dat laat zien hoezeer het water de bouwbedrijven en de mensen die er werken, aan de lippen staat”, zo schrijven de staatkundig gereformeerden.
De bouwbedrijven hadden zelf aan de bel getrokken bij de fractie. Zij ervaren dat het bouwen „wordt gefrustreerd door allerlei moeilijke en tijdrovende vergunnings- en bestemmingsplanprocedures. De hartenkreet van de bouwer is: procedures versnellen, overdreven onderzoeksplicht terugdringen en eisen versoberen.”
De SGP herkent zich grotendeels in deze kritiek. Nu zou de fractie die naar voren kunnen brengen bij de behandeling van een nieuwe omgevingswet, die in 2017 in werking zou moeten treden, maar dat duurt de fractie te lang. Daarom stellen de SGP-Kamerleden na overleg met een aantal bouwbedrijven een pakket aan „quick wins” voor die het bouwen sneller en goedkoper maken. De SGP rolt de rode loper uit voor de bouwsector.
SGP-Kamerlid Bisschop overhandigde de notitie met daarin een groot aantal concrete voornemens vanmiddag aan minister Blok van Wonen en Rijkdienst. Ook vertegenwoordigers van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en van de Aannemersfederatie Nederland kregen een exemplaar.
De maatregelen die de SGP voorstelt, zijn onder te verdelen in drie groepen: Vaart maken, minder speurwerk en versobering van eisen.
Vaart maken
De SGP ergert zich groen en geel aan de lange en verschillende procedures die gemeenten hanteren bij de aanvraag van bouwvergunningen. De fractie wil dat gemeenten zoeken naar mogelijkheden voor versnelling van bouwprocedures. Gemeenten kunnen van elkaar leren en zouden de kortst mogelijke procedure als uitgangspunt moeten nemen.
Minister Blok zou het initiatief moeten nemen om een partiële herziening van het bestemmingsplan en het nemen van een besluit over een principeverzoek aan een wettelijke termijn te binden. Burgers en bedrijven moeten nu soms maanden wachten. Ook zouden gemeenten minder mogelijkheden moeten krijgen om de termijn van de bouwaanvraag te verlengen.
De SGP pleit verder voor het eenvoudiger realisering van mantelzorgwoningen voor de verzorging van ouderen. Die zouden vergunningvrij gebouwd moeten worden of er zou een spoedprocedure voor moeten gelden.
Minder speurwerk
De SGP ergert zich al jaren aan het feit dat bijvoorbeeld modderkruipers bouwprojecten maanden kunnen vertragen. Daarom presenteert de partij een serie voorstellen om deze uitwassen te bestrijden. Het aantal onderzoeken naar milieu en archeologie kan volgens de partij drastisch naar beneden.
Zo moet de overheid het strikte beschermingsregime beperken tot soorten die volgens de Vogel- en Habitatrichtlijn en het Verdrag van Bern strikt beschermd moeten worden. Bij vogels zijn verstoringen niet langer strafbaar als de staat van instandhouding niet in gevaar is.
Versobering van eisen
Ook op het gebied van versobering van eisen is er volgens de SGP nog een wereld te winnen. Het bouwbesluit bevat tal van eisen, onder meer op het gebied van plafondhoogtes, trappen en trapgaten, die leiden tot extra bouwkosten.
De strikte bepalingen van de Monumentenwet en de Wabo voor beschermde monumenten moeten soepeler, zodat in er minder gevallen een vergunning of een advies van de monumentencommissie nodig is. De simpele aanvraag voor het plaatsen van een brievenbus kan soms duizenden euro’s kosten. Ook het welstandstoezicht kan in veel gemeenten een tandje minder.
Voorbeelden duur bouwen
Voorbeeld procedurekosten uitbreiding woonboerderij met 2 meter.
Bouwkosten: 25.000 euro.
Procedurekosten: 15.000 euro.
Bij gemeente: 4.000 euro.
Extra kosten: 11.000 euro
(asbestonderzoek, flora- en faunaonderzoek, ruimtelijke onderbouwing, leges, architect/advies).
Voorbeeld procedurekosten plaatsen van een brievenbus bij een rijksmonument.
Bouwvergunning: 300 euro.
Toestemming strijdig planologisch gebruik (beschermd stadsgezicht): 1500 euro.
Toestemming Monumentenwet: 3720 euro.
Totaal leges voor plaatsen brievenbus: 5520 euro.
(Bron SGP-nota)